Kartogramok

A Föld "legmesszibb" pontjai

Földünk emberiségtől való legmesszebb pontjait ábrázolja látványosan egy kartogram. Európa - nem meglepő módon - szinte nyúlfarknyira töpörödött össze rajta.

2014.12.26 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: University of Oxford

A kartogramok olyan térképek, melyek a pontos földrajzi ábrázolás helyett torzítottan mutatják a célterületet, akár a Föld teljes térképét is. A torzítást számos paraméter adhatja, például alapulhat a népességre vagy a szavazók arányára. Maga az ábrázolási módszer körülbelül az 1900-as évek eleje óta létezik.

Benjamin Hennig, az Oxfordi Egyetem szakembere hozta létre a fent látható példányt, melyen a Föld "legtávolabbi pontjait" ábrázolta. Annak alapján határozta meg adott pont méretét, hogy az a legközelebbi nagyobb várostól milyen utazási időre van (tehát nem távolságot vett alapul), azaz meddig tartana az adott pontra való megérkezés az ahhoz legközelebb eső várostól. Minél rövidebb ez az idő, annál kisebbre vette a terület méretét, és minél tovább tart eljutni egy adott pontra, annál nagyobbra növelte azt Hennig.

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a gyéren lakott Grönland és a belső kínai sivatagos területek illetve a Himalája környéke hatalmasra duzzadtak, miközben Európa egy ványadt csikóhalra hasonlít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.