Az Alkotás - ahogyan az Alkotó is - Benned van...

Minden ember arra született, hogy alkothasson és mindenkiben benne is van a képesség, hogy ezt megtegye. Mindenki megtalálhatja azt a területet, amiben igazán jól érzi magát és ez független a sokak által kifogásként emlegetett kézügyességtől is.

2014.12.24 12:05Miski Ági MAGNIS rovata

Egy történettel szeretném kezdeni mai írásomat. Úgy két évvel ezelőtt legkisebb gyermekemmel utaztunk a trolin. Az út alatt szóba elegyedtünk a szemben ülő idősebb bácsival, aki egyszer csak elővett a zsebéből egy őszibarackmagot, amit már korábban megfaragott. Gyönyörű állatfejet láttunk meg ebben az egyszerű kis gyümölcsmagban. Elmesélte, hogy gyűjti ezeket a magokat, nézegeti őket, és amikor meglátja a benne rejlő formát, akkor egy egyszerű kis bicskával megfaragja. Alkot, mert ebben leli örömét és ezt ajándékozza barátainak.

Ebben az időben már kénytelen voltam azzal szembesülni, hogy a több mint 18 éve gyakorolt hivatásomat fel kell adnom, mert az egészségem fontosabb számomra, mint a kényszerré vált, egyébként imádott munka, amit addig csináltam. Azt is sejtettem, hogy ez a váltás az addig kizárólag hobbiként végzett tevékenységem felé fog elmenni, ami a kézimunkázás számos fajtája, a varrás és ezek társai voltak. De ekkor még fogalmam sem volt arról, hogyan is fogjak hozzá.

Forrás: MAGNIS Kreatív Műhely Klub

A találkozás után nem sokkal, egy újabb álmatlan éjszaka alatt kezdett összeállni a kép. Megfogalmazódott bennem, hogy egy olyan helyet szeretnék létrehozni, ahol mindenki számára megmutathatom, hogy az Alkotás mekkora örömet is jelent. Hitvallásom szerint minden ember arra született, hogy alkothasson és mindenkiben benne is van a képesség, hogy ezt megtegye. Mindenki megtalálhatja azt a területet, amiben igazán jól érzi magát és ez független a sokak által kifogásként emlegetett kézügyességtől is.

Hogy mi is lehet alkotás? A Műhely Klub létrehozása során rá kellett döbbennem, hogy gyakorlatilag bármi, amit szívből, szeretettel készítünk. Lehet az egy tárgy, egy vers, egy dal vagy akár egy étel is. Talán egyetlen fontos szempont van, hogy ne kényszerből csinálja az ember, hanem azért, mert számára kellemes elfoglaltságot jelent.

Forrás: MAGNIS Kreatív Műhely Klub

Az alkotásnak nagyon széles skálájával szeretnénk megismertetni az embereket. Igyekszünk bemutatni azt, hogy a különböző anyagokat hogyan lehet kombinálni. Megmutatni azt, hogy például a papírból is lehet maradandó ékszert létrehozni, hogy horgolással sem csupán terítőt lehet készíteni, hanem például táskát, állatfigurákat (mai divatos néven amigurumi figurákat) vagy akár ékszereket is. Azt, hogy egy hagyományos kalocsai hímzéses minta milyen jól mutat egy farmeren vagy akár egy férfi nyakkendőn is, de cipőt is díszíthetünk vele. Arról nem is beszélve, hogy manapság megint nagy divatja van a kötött ruházatnak, és mégsem kell a nagy divatüzletben beszerezni a szintetikus anyagokból nagytételben gyártott darabokat, hanem elkészíthetjük vagy megvehetjük a természetes anyagból készült, divatos egyedi darabot is. Sőt kötni nem csupán ruhát, pulóvert vagy sálat, sapkát lehet, hanem akár szőnyeget is.

Forrás: MAGNIS Kreatív Műhely Klub

Jelenleg a magyar piacon jelentős hiány mutatkozik azokban a magazinokban, kiadványokban, melyekben mintákat lehetne találni a különböző alkotó tevékenységekhez. Külföldön nagy számban jelennek meg a kézművességgel foglalkozó tematikus magazinok, míg itthon alig találunk néhányat az újságosok polcain. Szerencsére az internet világában aki keres, az talál, azonban nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy az idegen nyelven megjelenő magazinok leírásaival boldoguljon. Ennek oka egyrészt a nyelvismeret hiánya, de akkor sincs könnyű dolgunk eleinte, ha a nyelv nem okoz gondot, hiszen ezekben a kiadványokban rengeteg a szakkifejezés és még talán ennél is több a rövidítés és a különböző jelek alkalmazása. Ezek megfejtése bizony nem egyszerű feladat. A MAGNIS Műhely Klubban szeretnénk felvállalni azt is, hogy segítséget nyújtsunk az idegen nyelvű minták „dekódolásában”. Emellett az évek során több száz, vagy akár több ezer mintával is gyarapodott gyűjteményem (még soha sem jutottam odáig, hogy megszámoljam), melyből lehetőségetek van válogatni és a kedvenc darabokat elkészíteni, vagy akár egymással is csereberélni.

Forrás: MAGNIS Kreatív Műhely Klub

A Klub szervezése folyamán igen sok emberrel hozott össze a sors, akik munkája igazolta számomra, hogy nem csupán nekem fontos, hogy az alkotás örömét megismertessem az emberekkel, vagy az, hogy a már alkotóknak lehetőséget biztosítsak a bemutatkozásra, a tapasztalatcserére, a tanulásra és a hasonló hobbival rendelkezőknek pedig helyet arra, hogy egymásra találjanak. Egy olyan helyet szerettem volna létrehozni, ahol egy csésze kávé vagy tea mellett generációs különbségektől függetlenül, az emberek leülhetnek és beszélgethetnek kedvenc hobbijaikról, átadhatják egymásnak tapasztalataikat, a különböző fogásokat, vagyis kedvenc, jó bevált „titkokat” mutathatnak meg egymásnak. Sőt azt is megtapasztalhatják, hogy a régi technikákkal modern dolgokat is létre lehet hozni. A nagyi csodálatos csipkéi nem csak a múlt, hanem új köntösbe bújtatva a mai modern elképzeléseknek is tökéletesen megfelelnek, csak legfeljebb nem a vitrint díszítik, hanem egy női táska ékévé válnak. Az alkotók így megcsodálhatják egymás alkotásait és talán még lehetőséget is kaphatnak arra, hogy ezeket a termékeket a nagyközönség számára is bemutathassák, vagy akár el is adhatják.

Forrás: MAGNIS Kreatív Műhely Klub

Saját tapasztalatomból tudom, hogy ebben a folyamatban a legnehezebb lépést az jelenti, ha meg kell válni a magunk készített daraboktól. Éveken keresztül készítettem én is különböző kötött holmikat, hímzéseket, és mert szívvel csináltam őket nehezemre esett megválni tőlük. Mivel azonban a hobbimnak nem tudtam ellenállni, ám megválni sem szívesen váltam meg tőlük, csak halmozódtak a lakásban. Aztán némelyik darab ajándékként végezte, olyan embereknek adtam, akikről tudtam vagy legalábbis reméltem, hogy értékelik a szeretetet, amellyel készültek a darabok. Sőt még az első megrendelésre készített termékeim esetében is nehezemre esett pénz elfogadni érte, hiszen míg készültek a darabok én jól éreztem magam és nem igazán munkaként fogtam fel, hanem igazi kikapcsolódásként. Ahogy egyre több emberrel találkoztam a Klub működése kapcsán tapasztaltam, hogy ezzel bizony nem csak én vagyok így, vagyis nem vagyok egyedül. Sokan csak azért válnak meg alkotásaiktól, hogy a következő elkészítéséhez be tudják szerezni az alapanyagot.

Az alkotás azonban nem csupán önmagáért való tevékenység. Maga a folyamat rengeteg, elsőre talán nem is egyértelmű funkciót is betölt életünkben. Az ezzel töltött idő alatt pihenhetünk, kizökkent a hétköznapi rutinból, jelentős stressz-oldó hatással is rendelkezik, és nem utolsó sorban örömöt, boldogságot csempész hétköznapjainkba. A munka során használt színek hatásáról már korábban írtam, szinte a napsütést visszük be a szürke hétköznapokba. De hasonló jó hatással vannak a felhasznált anyagok is legyen az papír, gyapjú vagy fa.

Forrás: MAGNIS Kreatív Műhely Klub

A gyerekek esetében az alkotás egyértelműen pozitív hatással van mozgásuk, figyelmük fejlesztésére. És arról se feledkezzünk meg, hogy a generációk közötti kapcsolat javításában is nagy szerepet játszhat a közös alkotás folyamata. Hiszen egy-egy ilyen foglalkozáson szeretettel várunk az unokától a nagyszülőkig mindenkit. Az alkotás soha nem korhoz vagy nemhez kötött tevékenység. Hiszen már akár egy három éves gyerek is szépségek sorát tudja létrehozni és az ő fantáziájukat még nem korlátozzák a társadalmi berögződések. Az idősebbek számára pedig lehetőséget nyújt egy-egy foglalkozás arra, hogy társasági életet is éljenek, miközben hasznosnak érezhetik magukat azzal, hogy sok éves tapasztalatukat átadhatják a fiatalabbak számára.

Ezek azok az alapok, melyek a MAGNIS Kreatív Műhely Klub létrehozásánál motiváltak. Természetesen, mint általában mindig, mi sem kerülhettük el az akadályokat. Sokakat megkerestünk ötletünkkel és bár az elveink, terveink mindenhol támogatásra találtak, azonban a legmegfelelőbb helyiséget egyelőre nem sikerült megtalálnunk. Így kénytelenek voltunk átmenetileg lemondani terveink egy részéről.

Forrás: MAGNIS Kreatív Műhely Klub

Jelenleg még nincs olyan helyünk, ahol kiállításokat rendezhetnénk, nagyobb bemutatókat tarthatnánk. Átmenetileg gondot jelent a felolvasó estek, vagy zenés rendezvények megtartása is. De nem adjuk fel, folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy megvalósíthassuk terveinket és becsempésszük az emberek hétköznapjaiba az Alkotás örömét. Megmutathassuk, hogy mindenki számára adott a lehetőség, csak élni kell vele.

Mindenkinek kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk ezúton is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.