Diagnózis, csúcssebességgel

Rekordmennyiségű kórokozót mutat ki egy új gyorsteszt

Látta Dr. House ténykedését a tévében? A sorozatbéli diagnosztának gyakran hosszas találgatás és kísérletezés után sikerült csak megállapítani a pontos kórképet, ami nélkül gyakran esély sincs a gyógyulásra. Ezt a folyamatot gyorsítja fel drámaian egy új teszt.

2014.12.25 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Egy új diagnosztikai platform segítségével egyszerre akár több mint ezer kórokozó organizmus is észlelhetővé válik a betegből vett mintán, minderre pedig rekord gyorsan, alig hat óra alatt sor kerülhet. Legalábbis ezt állítják az IRIDICA fejlesztői. A platform mögött álló négy kutató hosszú éveken keresztül tartó, antimikrobiális kutatásának eredményeként jutott arra a következtetésre, hogy az ezen a területen dolgozó orvosok eddig nem jól közelítették meg a kórházaktól távol eső diagnosztika kérdését.

"Mindenki a már létező technikát cipelte magával terepre, és a különböző betegségeket különböző tesztekkel akarta kimutatni. Ám több mint ezer, emberekben betegséget okozni képes szervezetet nem lehet diagnosztizálni úgy, hogy több mint ezer tesztet végzünk el" - nyilatkozta Dave Ecker, az IRIDICA mögött álló kutatók egyike.

És hogy miként működik a platform? Nos, először is mintát - vér, testszövet - kell venni a célszemélytől, majd abból elkülönítik a patogének genetikai anyagát. Az így kapott anyagot be kell helyezni az úgynevezett tömeg-spektrométerbe, mely a mintában levő atomok és molekulák tömegét és koncentrációját egyaránt megéri. Mivel egy genetikai anyag alapvető építőkövei egytől egyik különböző súlyúak, pusztán molekuláris súlyuk alapján meghatározható(k) a mintában megbúvó kórokozó(k). Ez az adat egy előre összeállított adatbázissal összehasonlítható, így alig pár óra alatt megkaphatjuk a választ arra a kérdésre, hogy milyen betegséget okozó patogént tartalmaz a páciens testszövete.

Természetesen közel sem tud minden "emberi kártevőt" kimutatni, de azért meglehetősen hatásos a felismerhető kórokozók listája. Közel 800 baktérium, több mint 200 gomba és 130-nál is több vírus fajtáit képes diagnosztizálni. Különösen olyan esetekben lehet életmentő az eszköz, ahol nagyon gyors lefolyású betegségeket előidéző parányokat kell felfedni, mint amilyen például a szepszis, ami akár a fertőzést követő 15 órán belül végezhet is áldozatával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.