Látványos adatok

A Föld térképe, ahogy még sosem látta

Ha grafikusan ábrázoljuk az adott helyen élők számát, akkor azzal akár a Föld térképét is meg lehet rajzolni. Néhány hely persze hiányozni fog...

2014.12.24 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: James Cheshire

Érdekes módját választotta James Chesire a Föld feltérképezésének. Ahelyett, hogy a kontinensek, szigetek partjait és az országok határait rajzolta volna meg, helyette az emberi populáció adott helyen való mennyiségét ábrázolta. Vízszintes vonalakt húzott, melyek annál inkább felpúposodtak, minél többen laktak az adott régióban. A legnagyobb városokat pedig aranyszínnel emelte ki.

Ezzel a megközelítéssel jól kivehetően megjelennek bolygónk legzsúfoltabb területei, melyek között egyértelműen a távol-kelet vezet: Kína keleti partja, Japán és az indonéz szigetvilág magas csúcsokat tudhat magáénak. Eközben Ausztrália nyugati része, Alaszka és Szibéria java teljesen eltűnt, csakúgy, mint Afrika sivatagos vidékei és délnyugati része. Nem meglepő, hiszen ezekben a régiókban nagyon alacsony a népsűrűség.

Ha a fenti képet nagyobb méretben is szeretné megtekinteni, ide kattintson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.