Felmérés

Így ajándékoznak a fiatalok

A fiatalok harmada még csak most kezd hozzá a karácsonyi bevásárláshoz. 6-7 családtagnak, barátnak vesznek ajándékot, de összesen mindössze 20.000 forintot költenek el.

2014.12.21 05:30ma.hu
freedigitalphotos.net/Sjscreationzs

Hat-hét embert ajándékoznak meg a fiatalok karácsonykor a K&H pályakezdők jóléti index felmérései szerint, és átlagosan összesen húszezer forintot költenek az ajándékokra.

Az ajándékvásárlás nem csak a karácsonyhoz kötődik a fiatalok körében. Születésnapokra majdnem ugyanolyan arányban lepik meg a rokonokat, barátokat, mint karácsonyra. A megajándékozottak listáját a szülők vezetik, a 19-29 éves fiatalok több mint 80 százaléka ajándékozza meg szüleit karácsonykor és születésnapokon is. A sorban a következők a további családtagok, akiknek a fiatalok több mint fele vesz ajándékot. A férfiak 57, a nők 27 százaléka vallja magát egyedülállónak ebben a korosztályban, ezzel összhangban a férfiak 39, a nőknek pedig 70 százaléka ajándékozza meg házastársát, partnerét.

Úgy tűnik, a karácsony a fiataloknál is inkább családi ünnep. A barátokat jellemzően születésnapokon lepik meg ajándékkal a fiatalok, több mint 60 százalékuk teszi ezt. A karácsonyi ajándékozási listán csak a fiatalok 40 százalékánál szerepelnek a barátok, körülbelül ennyien ajándékoznak meg barátokat névnap alkalmából is. A nők szívesebben vesznek karácsonyi meglepetést, mint a férfiak. Akiknek van gyerekük – a megkérdezett 19-29 évesek mindössze 15 százalékának - , azok közül csak nagyon kevesen nem vesznek ajándékot nekik. Több mint a felük említi a családban élő más gyerekeket is a karácsonyi ajándékozottak között.

A fiatalok körében még nem jellemző a drága ajándék vásárlása. A valaha vásárolt legdrágább ajándékok között csak 13 százalék említett húszezer forintnál drágább dolgot, a túlnyomó többség tízezer forintnál megáll az ajándékvásárlásnál.

„A nagy értékű, közös családi ajándékot, például elektronikai berendezést a fiatalok ötöde vásárol karácsonyi ajándékként. Jellemzően az ilyen beszerzésekhez sem vesznek fel személyi kölcsönt vagy áruvásárlási hitelt. A fiatalok mindössze 6 százaléka említette, hogy a karácsony bevásárláshoz valamilyen pénzügyi segítséget vesz igénybe” – mondta el dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az ajándékozáson túl a karácsony a családé, majdnem minden fiatal válaszolta, hogy otthon tölti az ünnep három napját. Közel felük még szilveszterre is otthon marad, csak tíz százalék említi, hogy szórakozóhelyen köszönti az újévet, a többiek házibulit terveznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.