Fejlődésünk átka

A légszennyezés miatt születnek autista babák?

Ha a kismama finompornak van kitéve terhessége során, az érzékelhetően megnöveli az autizmus kockázatát a születendő gyereknél, különösen a harmadik trimeszterben.

2014.12.22 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Raanan Raz, a Harvard Egyetem kutatója vezette azt a vizsgálatot, mely rámutatott a légszennyezés és a születendő gyermek autizmusának kapcsolatára. Raz a finompor hatását kutatta, és csapatának megállapítása szerint különösen akkor volt jelentős ennek magzatra gyakorolt hatása, ha a kismama a terhessége utolsó harmadában volt kitéve finomporos környezetnek.

Korábbi tanulmányokra alapozta vizsgálatát a harvardi csapat, mely a 2,5 mikrométeres és annál kisebb részecskékből álló anyagok és a terhesség közötti kapcsolatot kutatta. Az "átlagos por" 2,5 és 10 mikrométer közötti mérettel bíró részecskékéből áll, melyek gyakorlatilag nincsenek hatással az autizmus kialakulására. Nem így a finompor esetében!

Az Egyesült Államok 50 tagállamában 116 ezer terhes nő adatait vizsgálták meg, egészen 1989-ig visszamenőleg. Közülük 245 esetben diagnosztizáltak autizmust, az érintett anyák lakhelyeinek vizsgálatával pedig fény derült a finompor és a születendő gyerek autizmusa közötti kapcsolatra. A kutatók minden trimeszterben felmérték, milyen környezetben lakott a terhes nő, ennek segítségével állították fel a környezeti szennyezés személyre vonatkozó pontos elemzését.

Az adatok segítségével állapították meg a tényt: a finomporral szennyezett környezetben élő kismamák kétszer nagyobb valószínűséggel szülnek autista gyereket, mint az ilyen hatásnak nem kitett terhes nők. Emellett arra is fény derült, hogy a terhesség előtti és utáni kitettség nem jelent kockázati tényezőt az autizmus kialakulásának tekintetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.