Mi kerül az asztalunkra?

Létezik olyan, hogy "vegetáriánus majonéz"?

A közkedvelt ételízesítő, saláták és húsok kísérője sok háziasszony kedvence. De mi a helyzet a vegetáriánusokkal, ők kimaradnak az élvezetből?

2014.12.22 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Jules, Flickr

A rövid válaszunk, hogy attól függ, milyen vegetáriánus étkezési szokásról beszélünk. Aki az ovo-lacto változatot követi, azaz sem tojást, sem tejalapú dolgokat nem fogyaszt, annak bizony nem létezik olyan, hogy "vega majonéz". A majonéz ugyanis tojást is tartalmaz, és annyira alapvető összetevője ez a terméknek, hogy pár hónapja még egy halálosan komoly per is kirobban az Unilever és egyik amerikai riválisa között, a megtévesztő elnevezés használata okán.

De akkor mi is pontosan a majonéz? Nos, az amerikai élelmiszerhivatal (FDA) szerint emulgeált pépes étel, ami a következőket tartalmazza:
- Növényi olaj: Az FDA meghatározása szerint a majonéz legalább 65 százalékát ennek az összetevőnek kell adnia.
- Savanyítószerek: Ez lehet ecet, citromlé és/vagy limelé. A teljes terméknek legalább 2,5 százalékban kell ezeket tartalmaznia.
- Tojássárgája: És itt a lényeg: tojássárgája nélkül a majonéz nem majonéz. Kiváltható egyéb összetevőkkel, de akkor azt már jelezni kell a csomagoláson, a növényi alapanyagokból készült "sajtokhoz" hasonlóan.
- Egyéb összetevők: Például fűszereket, édesítő- és tartósítószerek.

És még egy kicsit a tojás-téma. Habár a majonéz tömegét nem a tyúkok által előállított protein adja, létfontosságú feladata van a keverékben. A növényi olaj és a víz (amit szintén tartalmaznak a majonézek) magától nem keveredik el egymással, kicsit "rá kell segíteni" erre a folyamatra - és pontosan ezt teszi a tojás. Amint fent is írtuk, természetesen kiváltható például keményítővel, lecitinnel vagy glicerinnel, de az már nem az "eredeti" majonéz lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.