Haaapci!

Amit rosszul tudott az influenzáról

Nem csak a karácsonyi láz leselkedik az északi félgömbön az emberekre, lassan itt az ideje a szokásos influenzaszezonnak is.

2014.12.22 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Influenza - a fertőzés, amit nem kezelünk a helyén. Félvállról vesszük, pedig néha igen veszélyes lehet. Számos téves elképzelés él az emberek fejében a vírusról, vegyük hát sorra, mi is az igazság!

Elkaptam az influenzát
Nem, valószínűleg nem kapta el. Pontosabban nem most, hanem négy-öt héttel korábban, ennyi ugyanis a vírus lappangási ideje. Az idei szezon első, laboratóriumi körülmények között igazolt esetei már megjelentek, vagyis hamarosan gyorsan nőni fog a kitettsége a társaságba járóknak.

Ettől persze még lehetnek influenzaszerű tünetei; ennek okozói most még nagy valószínűséggel a légúti óriássejtes vírus, a koronavírus vagy egy enterovírus - a trió, aminek hatását megfázás néven ismeri a köznyelv.

Úton az elkerülhetetlen felé
Habár bolondbiztos módszer nem létezik, azért igenis tehetünk azért, hogy csökkentsük a vírus "beszerzésének" esélyét. Ehhez nem árt tudni, hogy nem csak akkor vagyunk veszélyben, ha belélegezzük a tüsszentések által levegőbe jutott parányokat, de akkor is, ha olyan felületeket érintünk meg, melyekre már feljutott a vírus - például egy tömegközlekedési eszközön.

Noha nem kell egyensúlyozóművésszé válva tartózkodni minden nyilvános felület érintésétől, ha nem érintjük meg szánkat vagy szemünket addig, amíg kezet nem mostunk, jelentős mértékben csökkenthetjük annak kockázatát, hogy megfertőződünk. És ha nem tudjuk elkerülni a nyilvános helyen való étkezést a kézmosás lehetősége nélkül, vigyünk magunkkal zsebben hordható kézfertőtlenítőt.

Annyira nem is számít
Igaz, hogy a tinédzsereknek és a fiatal felnőtteknek általában nem okoz hosszabb kellemetlenséget az influenza, de nem csak ők élnek a világon. Kicsi gyerekek és az idősek már jóval komolyabb hatásoknak vannak kitéve egy fertőzés esetén, így igencsak önző hozzáállás figyelmen kívül hagyni a fertőzés (továbbadásának) veszélyét. Ha lehet, maradjunk otthon megbetegedés esetén.

Freedigitalphotos FrameAngel

Nem hatásos az oltás
Dehogynem. Három fő típusa létezik a vírusnak, az A, a B és a C variáns. Az első kettő a gyakoribb, ezeket igyekszik lefedni a minden évben más és más, az influenza mutálódását követő védőoltás. Különösen a veszélyeztetetteknek kellene megfontolniuk az injekció lehetőségét; a legyengült immunrendszerrel rendelkezőknek, akik sokat tartózkodnak olyan helyen, ahol könnyű elkapni a fertőzést.

És mi a helyzet a madárinfluenzával?
Pár éve nagy riadalmat váltott ki a H1N1 madárinfluenza, a szakemberek akkor azzal "riogattak", hogy a távol-keletről érkező fertőzési hullám átterjed az emberre, és a spanyolnáthához hasonló pusztítást okoz - globálisan. Noha ez szerencsére nem történt meg, továbbra is valós veszélyt jelentenek az állatokban megjelenő, mutálódással emberre is átjutni képes variánsok.

Gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy a hipermarketben vásárolt ünnepi pulyka, csirke fertőzőképes legyen, az állatról emberre való transzmutációs fertőzések még élő vagy frissen elhullott, rossz higiéniai körülmények között tartott állatok esetén következhetnek be. Arról nem is beszélve, hogy egy 250 Celsius fokra felfűtött sütő gyakorlatilag minden baktériummal és vírussal végez.

Többet tehetünk védelmünkért, ha az elkészítés és az étkezés előtt kezet mosunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.