Bedrótozva

Két műkarját is tudja irányítani agyával

A világon elsőként Leslie Baugh élhette át, milyen egyszerre két művégtaggal létezni úgy, hogy azokat irányítani is tudja.

2014.12.20 13:15Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Egészen napjainkig két kar elvesztése egyben azt is jelentette, hogy az illető többé nem volt képes két tenyeres fogásra (például kormánykereket, seprűt stb. nem markolhatott meg a megszokott módon). Szerencsére ez már a múlté, legalábbis Leslie Baugh számára, aki megkapta az első, agyi impulzusokkal vezérelhető, "vállról indítható", duplaműkar-beültetést a világon.



Ugyan nem Baugh az első ember, aki képes robotkezét elméjével irányítani, de eddig sosem próbálkoztak egyszerre két kar vezérlésével. Ahhoz, hogy sikeres legyen a gyakorlat, a férfinek át kellett esnie egy úgynevezett izom-újraidegezésen (muscle reinnervation). A műtét során hozzányúltak vállának azon idegeihez, melyek egykor eredeti karjait irányították.

Ezután számítógépes gyakorlat várt Baugh-ra, akinek egy virtuális modellel kellett együttdolgoznia, hogy a szoftver megtanulja, milyen idegi impulzusokat bocsát ki agya karjainak irányításakor. Miután ez az adat előállt, a Johns Hopkins kutatói felszerelték őt két, kifejezetten az alkatához igazított "tokkal", amik nem csak a protéziseket rögzítik testéhez, de le is fordítják agyának parancsait a műkar vezérlői számára.

A kísérlet annyira jól sikerült, hogy a férfi képessé vált kétkezes gyakorlatok elvégzésére, és így egyben ő lett az első, különálló műkarokat elméjével irányítani képes ember a Földön. A kórház specialistái remélik, hogy nemsokára nem csupán az intézmény falai között használhatja protézisét, hanem haza is viheti, amivel jelentősen javulhatna a férfi életminősége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.