Karácsonyra készülődve

"Kilélegezzük" hájunkat a fogyókúra során

Tudja, mi történik azzal a zsírral, amitől fogyókúrával, sportolással sikerül megszabadulni? Nos, egyáltalán nem "ég el".

2014.12.19 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos Stuart Miles

Az egészen kivételes testfelépítéssel bíróktól eltekintve az emberiség zöme küszködik néha a súlyával. Modernkori élelmiszereink és mozgásszegény életmódunk bizony nem segíti a fittség elérését/fenntartását, ezért időről időre elhízunk. Az így felszedett kilóktól nem is olyan könnyű megszabadulni, és noha magát a folyamatot a háttérben megbúvó folyamatok pontos ismerete nem könnyíti meg, érdemes megjegyezni, mit is tesz szervezetünk fogyáskor.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a zsír egésze nem alakul át energiává vagy hővé - ez az anyagmegmaradás törvényét amúgy is sértené -, és nem is változik át izommá. Zsírsejtjeinket ugyanis nem veszítjük el (normál körülmények között), csupán azok mérete nőhet meg vagy mehet össze.

Ennél is érdekesebb az a megállapítás, melyet az ausztráliai Új Dél-Wales-i Egyetem kutatója, Andrew Brown tett nemrég. Szerinte "kilégzéssel" szabadulunk meg a zsírtól. Biokémiáról szerzett tudásukra alapozva végezték el a számításokat, melyek a fenti eredményt hozták.

"Meglepő a tudatlanság és zavar a súlyvesztés metabolikus folyamata kapcsán. A helyes válasz az, hogy a tömeg java részét egyszerűen kilélegezzük széndioxid formájában" - állítja az ausztrál szakember.

De hogyan lehetséges ez? A szénhidrát- és proteintöbbletet triglicerideknek hívott kémiai alkotóelemekre alakítja át szervezetünk, melyek szénből, hidrogénből és oxigénből állnak. Ezeket aztán a zsírsejtek lipidcseppecskéiben tárolja testünk. Súlyvesztéskor tulajdonképpen ezeket a triglicerideket bontja le a szervezet, ami azzal jár együtt, hogy kiszabadul a zsírsejtekben eltárolt szén.

Egészen pontos számokat is közreadott az ausztrál szakember. Állítása szerint 10 kilogrammnyi emberi zsír leadása 29 kilogrammnyi oxigén kilélegzése során mehet végbe. Ezen procedúra alatt 28 kilogrammnyi széndioxid és 11 kilogrammnyi víz keletkezik (illetve távozik) - ez az emberi zsír metabolikus végzete. Ennek persze egy része egyébként is elhagyná a szervezetet, a test természetes működéséből adódóan; a 10 kilogrammnyi fogyás 8,4 kilogrammnyi széndioxidvesztést és 1,6 kilogrammnyi vízleadást jelent.

Vagyis nincsen más dolgunk, mint jó nagyokat és szaporákat lélegezni a karácsonyi időszak alatt, hogy elkerüljük a bezabált ebédek és vacsorák súlynövelő hatását? Sajnos nem, a hosszabb távú, a szervezet metabolikus működése által meghatározott tempónál gyorsabb lélegzés hiperventillációhoz vezet, amit szédülés, szélsőséges esetben eszméletvesztés követhet. Inkább egyen kevesebbet és mozogjon többet - már egy kihagyott sütizés és fél óra, szeretteinkkel való séta is sokat segíthet a karácsonyi elhízás megelőzésében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.