Áttörés az optikában

Eltűnhetnek a lencsék!

Hologramok válthatják le a lencséket, mert olcsóbbak és egyszerűbbek - pusztulásra ítéltettek a hagyományos mikroszkópok?

2014.12.19 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: UCLA Nano- and Bio-Photonics Lab

Egy új, még csak prototípus formájában létező mikroszkóp nem lencséket használ a tárgyak képének felnagyításához, hanem számítógép által digitálisan rögzített és felnagyított hologramokat. A digitális holografikus mikroszkópok ugyan nem ismeretlenek az emberiség előtt, de eddig nem voltak képesek az elvártnak megfelelően nagy felbontású képek előállítására. A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i tanszékének (UCLA) mérnökcsapata azonban előállt egy formabontó megoldással.

Annyira hatékony a szerkezet, hogy amikor felkértek egy okleveles patológust mellszövetek vizsgálatára, majdnem száz százalékos eredményt ért el a hologramos változattal. 75 mintán kellett abnormalitások után kutatnia a szakembernek, és 74-szer rá is akadt a célpontra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hagyományos, lencsealapú mikroszkóppal mind a 75 esetben sikerült kiszúrnia a károsodott szöveteket.

Működés
A holografikus mikroszkóp részlegesen koherens fényt sugároz a vizsgálandó mintára. A fénysugarak holografikus képet alkotnak a minta alá helyezett fényérzékelő chip segítségével. Ez a lapka aztán összegyűjti az összes információt és továbbítja egy számítógépnek, mely speciális algoritmusok révén újraalkotja a minta nagyfelbontású képét.

A lencsék fizikai jellemzőiből adódóan a hagyományos mikroszkópok korlátozott látóteret kínálnak a kutatók számára. Ezzel szemben a digitális holografikus változatok nem tartalmaznak lencséket, így jóval szélesebb látótérrel kecsegtetik a szakembereket. Emellett a számítógép számos, digitális képkorrekciót is elvégez annak érdekében, hogy a minta digitális változata a lehető leghasználhatóbb legyen.

Forrás: UCLA Nano- and Bio-Photonics Lab

Költségek
Egyelőre nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni az eszköz, de az biztos, hogy a hagyományos, lencsékre alapuló mikroszkópoknál olcsóbb lesz. Az UCLA modellje ugyanis az okostelefonok kamerájában alkalmazott lapkákra alapul, amiből gyakorlatilag végtelen mennyiség áll az emberiség rendelkezésére, vagyis nem egy drága alkatrészről beszélünk.

A korábbi, digitális holografikus mikroszkópok egyébként valamivel 1000 dolláros ár alatt debütáltak, de az UCLA mérnökei már előálltak egy olyan változattal, ami még 100 dollárba sem kerül. Igaz, az "csupán" az olyan mikrobák azonosítására szolgált, mint az E. coli, nem pedig összetett betegségek diagnosztizálására. Az új prototípusból előálló végleges termék ára jelenleg még nem ismert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.