Fültükör a telefonon

Fülbetegség-diagnosztika okostelefonnal

Már nem csak a szembetegségeket lehet megvizsgálni okostelefon révén, hanem bizonyos fülproblémák is észlelhetővé váltak egy új fejlesztésnek köszönhetően.

2014.12.19 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: CellScope

A CellScope fejlesztette Oto Home gyógyászati eszközt kifejezetten úgy hozták létre, hogy okostelefonhoz csatlakoztatható legyen. Tulajdonképpen egy olyan fültükörről van szó, amit már mindenki látott, aki valaha is jár fülorvosnál. A fekete, kúpszerű eszköz persze önmagában még nem elég: kell hozzá egy okostelefon, illetve egy mobilapp. Az így komplett rendszert alkotó fülvizsgáló készülék videót készít az ember hallószervének belsejéről, majd azt szakértőnek továbbítja, aki remélhetőleg megállapítja, szükség van-e valamilyen beavatkozásra.

Milyen előnyei vannak ennek a mobil eszköznek? Gyakorlatilag ugyanazok, mint amiket az okostelefonhoz csatlakoztatható szemvizsgáló készüléknél felsoroltunk. Távol a civilizációtól, távol a hatékony és könnyen hozzáférhető, modern orvoslástól fontos szerepet tölthet be a fül betegségeinek diagnosztizálásában és kezelésében. A CellScope reményei szerint az eszköz használatának felfutásával nagyjából 2 óra alatt pontos betegségleírást kaphatnak az érintettek, és még kezelési módszert is, ha az gyógyszeres úton megvalósítható. Ahelyett tehát, hogy elzarándokolnának a rendelőbe a betegek, rögtön a gyógyszertárba mehetnek a szükséges szerekért.

Essen szó az árról is; az Oto Home 1 dollár híján 80 zöldhasúért szerezhető be, ugyanakkor minden egyes konzultáció további 49 dollárjába kerül a páciensnek (a készülék megvásárlásával egy diagnózis ingyen van). Emellett létezik egy 300 dolláros, professzionális változat is, melyet kifejezetten a kórházak számára ajánl fejlesztője. Ezzel nyomáspróbát is lehet végezni, illetve webes tárhelyet és PDF exportálási lehetőséget is kínál.

Sajnos egyelőre csak előrendeléseket vesz fel a CellScoope, azokat is csupán Kaliforniában. A készülék egyébként egyelőre mindössze az iPhone 5 és iPhone 5s modellekkel kompatibilis, de már dolgoznak a támogatott okostelefonok palettájának kibővítésén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.