Mintha már olvastam volna ezt valahol...

Rémálom: folyamatos déjà vu-ben éli életét

Annyira megviselte az érzés, hogy a delikvens felhagyott a tévénézéssel, rádióhallgatással és újságolvasással is, mert közben folyamatosan úgy érezte: ezeket már látta/hallotta/olvasta.

2014.12.18 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos MR LIGHTMAN

A déjà vu (franciául: "már láttam") vagy paramnézia az a jelenség, amikor valaki úgy érzi, hogy az éppen történő helyzetet már korábban átélte, az adott esemény korábban már megtörtént volna vele, ugyanakkor a korábbi átélés körülményei vagy akár megtörténtének ténye bizonytalanok. Érdekes, hogy déjà vu élményének későbbi felidézésekor maga az érzés meglehetősen pontosan körülírható, ugyanakkor annak felidézése, hogy milyen valós körülmények váltották ki az érzést, ugyanolyan bizonytalan, mint maga a képzeletbeli, "már átélt" szituáció.

A hagyományos elképzelések szerint az okozza, hogy az egyik szemből néhány ezredmásodperccel előbb érkezik a látott kép az agyba, mint a másikból. A leedsi egyetem emlékezetkutató csoportja hipnózissal sikeresen előidézte a jelenséget. Ugyanez a kutatócsoport beszámolt egy vak emberről, aki szintén átélte a déjà vu-t halláson, szagláson és tapintáson keresztül. A vizsgálatoktól azt várják, hogy jobban megértsék a memória működését. Chris Moulin brit kutató és csapata szerint az emlékezet pillanatnyi zavara okozza. Egyik sem egyértelműen bizonyított tudományos magyarázat, sokan ezért a vallásban keresik a választ, mint például a reinkarnációban, írja a Wikipedia.

Felmérések szerint az emberiség nagyjából 70 százaléka tapasztalja meg élete során az érzést, mely leggyakrabban 15 és 25 éves kor között következik be. Nagyon ritkán állandósulhat a déjà vu, mint például annál a 23 éves brit férfinél, akit majdnem az őrületbe kergetett. 2007-ben kezdődött kálváriája, nem sokkal azt követően, hogy megkezdte egyetemi tanulmányait. Szorongás lett úrrá rajta, kényszeres, rögeszmés tevékenységeket végzett, különösen a higiéniát illetően. Ez annyira elhatalmasodott rajta, hogy egy darabig kénytelen volt kimaradni az egyetemről.

Amikor újra folytatta, egyre intenzívebbé váltak déjà vu-i, és, miután kipróbálta az LSD-t, gyakorlatilag állandósult nála az állapot. Ez annyira megviselte, hogy teljesen felhagyott a tévénézéssel, a rádióhallgatással és az újságolvasással. Végül 2008-ban eljutott egy specialistához, aki idegi vizsgálatoknak vetette alá. EEG és MRI tesztjei azonban semmilyen abnormalitást nem mutattak, így az orvosok azóta is csak a sötétben tapogatóznak.

Vélhetően - emlékezésért felelős - halántéklebenyének egyes neuronjai működnek rendellenesen. Szorongása valószínűleg kiváltja ezen neuronok téves aktivitását, melyek így déjà vu-t idéznek elő. Ez aztán sajnálatosan fokozza a szorongásos állapotot, ami újra beindítja a folyamatot, így végtelenítve az érzést: ez mintha már megtörtént volna...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.