Már az óvszer sem védi meg az erőszaktevőt

Baktériumai buktathatják le az erőszakolót

Még az "óvatos" erőszaktevőket is el lehet kapni, a támadó szeméremszőrzetében megbúvó baktériumok alapján.

2014.12.18 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: geograph.org.uk

Kevés aljasabb dolog van a nemi erőszaknál, melyet többnyire férfiak követnek el nők sérelmére. Némelyik erőszakoló azonban annyira óvatossá vált, ismervén a lebuktatásához szükséges környezeti tényezőket, hogy külön óvintézkedéseket tesz ennek elkerülése végett. Alaposan kimossa például ruháit, hogy eltávolítsa onnan az áldozat DNS-ét, óvszert használ, sőt, már arra is volt példa, hogy készakarva használta fel valaki más DNS-ét, hogy saját kilétét fedje vele.

Ezeket a bűnözőket nagyon nehéz elkapnia a rendőrségnek, éppen ezért a törvényszéki szakértők már jó ideje keresnek alternatív azonosítási módszereket - és nemrég találtak is egyet. Kiderült ugyanis, hogy a nemi szőrzetben megbúvó baktériumok "mixe" egyedi; erőszak során pedig átkerül az áldozatra. Ha sikerül ezt a baktériumkultúrát beazonosítani a bántalmazottan, akkor beazonosíthatóvá válik a támadó, függetlenül attól, hogy a fent említett "praktikákat" alkalmazza-e.

Erről Silvana Tridico, az ausztráliai Perth-ben található Murdoch Egyetem törvényszéki biológusa számolt be, aki fontosnak tartotta megjegyezni, hogy rövid idő alatt szinte lehetetlen megváltoztatni testünk baktériumainak összetételét. Azt ugyanis számos hatás befolyásolja, kezdve attól, milyen levegőt lélegzünk be, azon át, hogy mit eszünk, egészen addig, hogy milyen személyekkel tartunk testi kapcsolatot. Ennek köszönhetően a "baktériummixek" olyan egyediek, mint a hópelyhek.

Az ausztrál tanulmány bemutatta, hogy egy átlagos férfi 73 mikrobával osztja meg ágyékát, egy átlagos nő pedig 76 ilyen apró élőlénynek ad otthont nemi szerve környékén. Beigazolódott, hogy szexuális együttléttel az egyének átadják egymásnak nemi szőrzetük baktériumkultúráját, így ennek beazonosítása akár egy nemi erőszak elkövetőjének lebuktatásához is elegendő lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.