Par Excellence

Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség

Öt kategóriában ítélték oda a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) által most alapított Par Excellence díjat. A tagság által legjobbnak ítélt termelőt, kereskedőt, vendéglátót, szakírót és oktatót Budapesten nevezték meg.

2014.12.18 01:30MTI

A szövetség 2011. májusi megalakulása óta több mint ötven szakmai programot és továbbképzést szervezett tagjainak, ezek során folyamatosan kapcsolatban áll és szorosan együttműködik a hazai borszakma meghatározó szakembereivel, így merült fel egy díj létrehozásának gondolata - emlékeztetett az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a Masosz.

Mint közölték, a Par Excellence díj a Magyar Sommelier Szövetség szakmai elismerése olyanoknak, akik tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, illetve különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, valamint a vendéglátói munka megbecsültségének és népszerűsítésének növeléséhez. Az elismerés odaítélésekor figyelembe veszik a díjazott eddigi magas színvonalú szakmai tevékenységét és azt is, hogy munkássága mennyire segíti a szövetség célkitűzéseinek megvalósulását.

Heimann Zoltán szekszárdi borász termelő kategóriában nyerte el a Par Excellence díjat. Az indoklás szerint a Heimann Családi Birtok a sommelier-kkel, borpincérekkel hagyományosan jó viszonyt ápol, partnernek tekinti őket. Heimann Zoltán borait és szakmai munkáját belföldön és külföldön egyaránt elismerik: 2011-ben Stuttgartban azt ArtVinum az év európai borszakértőjének, 2013-ban pedig a Budapest Business Journal az év gasztroborászának választotta.

Vendéglátó kategóriában a Gundel Étterem csapata veheti át a díjat. Mint az indoklás emlékeztet, a Gundelben dolgozott először Magyarországon főállású sommelier Malatinszky Csaba személyében, és az étteremhez kötődik Kovács Antal örökös magyar sommelier bajnok, valamint Cseke Gábor sommelier bajnok is. A Gundel Étterem csapatának meghatározó tagjai olyan szakemberek, mint Buday Gábor, Alföldy Tádé és Bándoli Attila ügyvezető igazgatók, valamint Kozma Kálmán, a Gundel Ház igazgatója.

Szakíró kategóriában a Masosz Alkonyi Lászlót díjazza, aki az első nívós hazai boros szaklap, a Borbarát Magazin kiadója és főszerkesztője volt, és olyan jelentős könyvek fűződnek a nevéhez, mint például a Tokaj - A szabadság bora, a Birtokok és Borok, a Tokaj - Dűlőmitológia vagy a Tokaj - HetedHétHatár. Jelenleg a 300 éves tokaji dűlőklasszifikáció rekonstruálásán és egy tállyai birtok felépítésén dolgozik.

Par Excellence díjjal oktató kategóriában Káli Ildikót, a Kodolányi János Főiskola címzetes docensét tüntették ki. A díjazott több mint tíz éve tanít bortanfolyamokon, így a hajdani Magyar Borok Házában, a Vatel Rendezvényiskolában, a Dionysos borházban, később a francia Sopexa borpromóciós szervezet felkérésére tartott kurzusokat. Nemcsak oktat, hanem közösséget is teremt, érezhetően missziónak tekinti a minőségi borkultúra terjesztését - áll az indoklásban.

Szalay Péter, az IFDT Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa kereskedő kategóriában részesül a díjban. Cége 1998-tól foglalkozik borkereskedelemmel; a széles import portfólió mellett az elmúlt évtized közepén kezdett magyar borokat is forgalmazni, ezek részaránya már döntő a termékpalettán. Az IFDT 2011 óta évente megrendezi a Spirit of Wine portfóliókóstolót, ahol reprezentatív termékbemutatót tart partnereinek és a sommelier-knek, borpincéreknek; sommelier-k bevonásával rendszeresen tart kóstolótréninget a felszolgáló csapatnak.

Az ünnepélyes díjátadásra 2015. február 22-én, a magyar sommelier bajnokság aznapi döntőjének megkezdése előtt, a budapesti Hotel Corinthia Kávébár Bazár 2015 rendezvényének keretében kerül sor - közölte a Masosz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.