Nemcsak a ponty és a harcsa létezik!

Halas trükkök karácsonyra: hogy igazán jó legyen a menü!

Az ajánlott heti egy-két alkalom helyett a magyarok többsége csak karácsonykor eszik halat, ilyenkor a rántott ponty és a halászlé a sláger - pedig számtalan más lehetőség közül is válogathatunk.

2014.12.17 14:00ma.hu

Halat enni kimondottan egészséges, jó választás ez az étel akkor is, ha éppen nem karácsonyi vacsorát készítünk. „A halak magas koncentrációban tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat, ráadásul könnyen emészthetők és nagyon ízletesek” – árulta el Varga Anita, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) dietetikusa. Sok magyar azonban nincs tisztában azzal, hogy hogyan lehet a halat egészségesen és változatos formában elkészíteni. Íme, néhány fontos tudnivaló a halételekről.

Ne süssük túl: Annak érdekében, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, ügyeljünk az olaj vagy zsiradék mennyiségére és hőmérsékletére! Ne süssük a halat sokáig, magas hőfokon, hiszen ilyenkor a felhevült zsiradék összetevői kedvezőtlenül hatnak az ételre, arról nem is beszélve, hogy a hal sok olajat vehet fel, így kalóriatartalma is megnőhet.

Sózás helyett fűszerezzük: Halételek esetében a hagyományos konyhasó helyett inkább friss, zöld fűszernövényeket használjunk! Az oregánó, tárkony, bazsalikom, petrezselyem vagy a metélőhagyma remek alternatívája a túlzott mennyiségben fogyasztott, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezető sónak. Kiváló ízesítője lehet a halaknak még a fokhagyma, bors, citrom, pirospaprika, paradicsom, kapribogyó, spenótlevél és a mustár is.

Fotó: freedigitalphotos.net/Apolonia

Nem árt egy kis irdalás: Szálkásabb halak készítése során nagy segítségünkre lehet az irdalás, azaz a halhús szálkátlanítása. Akkor végzünk jó munkát, ha minél sűrűbben, a hal egész hosszában 2-3 milliméterenként irdalunk, felfele haladva a hal gerincéig (a hasát nem kell). Ha jól csináljuk, hallhatóak is a kis reccsenések, ahogy az Y alakú szálkák eltörnek. A jól beirdalt hal egyrészt hamarabb átsül vagy átfő, másrészt az elkészült halételünk így könnyebben fogyaszthatóvá válik.

Vegyük elő a kreativitásunkat: A karácsonyi menü tervezésekor használjuk bátran a kreativitásunkat! Ne ragadjunk le a hagyományos halászlénél vagy a rántott halnál: fogyasszuk a halat párolva, főzve, sütve, grillezve, tűzdelve, vagy akár pástétom formában, a halból gazdag salátákat is lehet készíteni, de egyben sült, pörkölt, paprikás, vagy rakott, töltött formájában is ízletes.

Két kiváló választás: Nagyszerű karácsonyi menü lehet például az egészben sült fokhagymás-citromos süllő, vagy a diós-gombás töltött ponty igény szerint burgonyasalátával, vagy vegyes zöldségkörettel.

Magyarországon európai szinten is kevés halat eszünk. A Halászati Operatív Program (HOP) Kapj rá! kampánya arra buzdítja a magyarokat, hogy a tengeri és édesvízi halakat rendszeresen, és minél változatosabb formában fogyasszák. További halas tippeket, recepteket és érdekességeket a kampány hivatalos honlapján is találhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.