Közösség

Az Ice Bucket után itt a Jézuska Challenge?

A Facebook leginkább fiatalok által látogatott egyik legnagyobb létszámú csoportjában, a Pesten Hallottamban szerveződik a legújabb vírusakció: tegyél jót egy hajléktalannal a szeretet ünnepén!

2014.12.16 08:46ma.hu
freedigitalphotos.net/cescassawin

"Volt már ájszbákit cselindzsünk. Volt már korsó sörös. Verses. Fekvőtámaszos. Én azt mondom, legyen most egy olyan, hogy "Legyél te a Jézuska!" challenge! A dolog egyszerű: ajándékozz meg egy rászorulót valami olyannal, amire tényleg szüksége van, amivel tényleg segítesz. Teszem azt, hívj meg egy fagyoskodó hajléktalant egy teára. Vagy egy szelet pizzára. Vagy csak beszélgess vele, hallgasd meg. Vagy add neki oda az otthon porosodó, kopott, ronda bakancsodat, ha neked már úgysem kell. Ha nagyon nem bírsz magaddal, vásárolj be neki egy heti kaját" - írja cselekvésformáló hevülettel a majdnem 150 000 tagot számláló csoport egyik tagja.

Egyre több mai fiatal ismeri fel a fogyasztói társadalom lélekromboló hatásait. A Pesten Hallottam nevű csoportban az utóbbi időben "divatba jöttek" a jótevő posztok.

Manapság már nem az a sikk, ha a legújabb iPhone-nal villog a tulaj, vagy másokat kifigurázó történetet mesél el, fotóz le kigúnyolható szituációkat, és várja a lájkokat, a fotós mémeket, vagy az itt divatba hozott kekszet (ironikus elismerést) a kommentekben - a csoporttagság nem elhanyagolható százalékának igenis igénye van a jóra, az emberi kapcsolatok normális(abb) mederbe való visszaterelésére - az egymásra való odafigyelésre.

Egyre gyakrabban születtek az elmúlt hetekben az olyan posztok, ahol a fiatalok úton-útközben megtörtént jótetteiket osztották meg a többiekkel. Segítettek az idősebbeknek, az elesetteknek, a kisgyermekeseknek - és ezt megosztották a többiekkel is, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy követőkre találjanak. Mert jót tenni tényleg jó. Igény van rá.

Kíváncsian várjuk, elharapódzik-e ez a legújabb közösségi akció?

"Szóval: Legyél te a Jézuska challenge! December 26-áig ajándékozz meg személyesen egy rászoruló/szegény/magányos/hajléktalan/nálad nehezebb sorsú embert, valamivel, amire valóban szüksége lehet. Ha egy kedves szó, egy forró tea, vagy egy már elhordott bakancs, kabát is az a valami, tedd boldogabbá egy másik ember életét, legalább pár percre!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.