Sokszor szervi ok áll a háttérben

Amiről még a férfiak se szeretnek beszélni... - a korai magömlés

A korai magömlés minden ötödik férfit érint. Miután pedig az ettől szenvedő férfiak 50%-a már az első együttléttől érintett benne, így azt lehet mondani, hogy korcsoporttól függetlenül állandó ez az arány.

2014.12.15 20:00ma.hu
Fotó: Arterego

A korai magömlés élethosszig tartó formája feltételezhetően a csökkent szerotonin-szinttel áll összefüggésben és genetikai eredetű, de emellett számos más állapot és betegség, pl. prosztatagyulladás is befolyásolhatja károsan a férfi teljesítőképességét, így ez szerzett korai magömlést okozhat.

Mit kezeltessünk, ha a prosztatagyulladás korai magömlést okozott?

A betegség kórképétől függ és csak szakorvos által ellenőrzött terápia segíthet a bajban. A prosztata gyulladásos eredetű megbetegedése esetében – amit nevezhetünk prosztatitisznek is – a mirigy fájdalmas duzzanata alakul ki. Ennek oka leggyakrabban a bakteriális fertőzés, ahol a kórokozók a véráramból, a vizeletből, akár nemi érintkezéssel is a prosztatába kerülhetnek. Protozoon (egysejtű élősködő), gomba vagy vírusos fertőzés is előfordul.

A bakteriális jellegű gyulladás lehet krónikus (hosszan elhúzódó), vagy akut (hirtelen fellángoló). Vannak olyan esetek, amikor kórokozót kimutatni nem sikerül, a tünetek fellángolnak, elmúlnak, olyankor az okok nem egyértelműek. A kismedence izmainak feszülése (kerékpározás) vagy krónikus stressz is okozhatja a problémát, de az is előfordulhat, hogy nincs gyulladásos jel és kórokozó sem a prosztatában (prostataodynia).

Prosztatagyulladás esetén gyakori a deréktáji, gáttáji, keresztcsonti fájdalom, vagy a comb belső oldalába kisugárzó fájdalom. Gyakori vizelési inger jelentkezhet, az ürítés lehet fájdalmas, és égő érzetet is okozhat. A fájdalom érintheti a hímvesszőt, a heréket is, ami miatt korai magömlés, merevedési zavar, nemi vágy csökkenése, fájdalmas ejakuláció jelentkezhet. Járhat székrekedéses panaszokkal, ami fájdalmas székletürítést okoz.

Lázat, általános fáradtságot, levertséget, akár véres vizeletet is okozhat az akut bakteriális prosztatitisz. A prosztata szövetállományában gennygyülem alakulhat ki bakteriális fertőzés esetén, krónikus formája sterilitáshoz is vezethet.

Fotó: Arterego

Amennyiben bizonyságot nyert valamely baktérium jelenléte a prosztatában, akkor lehet szó krónikus bakteriális prosztatagyulladásról. A kezelés a vizelettenyésztés eredményétől függően 6-12 hét antibiotikus terápiából áll. Az életmód terén is változtatásokat kell alkalmazni. Lehetőség szerint kerülni kell a hosszú távú ülést, a kerékpár és a motorbicikli használatát, az erősen fűszeres ételeket és az alkoholfogyasztást. Ritkán, szövődményes esetekben húgycsövön keresztül történő műtétes beavatkozás szükségessé válhat.

Mi a teendő, ha a prosztatagyulladás korai magömléshez vezetett? Melyik problémát kezeltessük?

A legfontosabb, hogy menjünk szakorvoshoz! Ő hívatott eldönteni, hogy a prosztatagyulladás – ami valóban okozhat szerzett korai magömlést – antibiotikumos kezelése megoldja-e egyben a korai magömlés problémáját is avagy sem. A kezeletlen prosztatagyulladás hosszú távon súlyosbíthatja a helyzetet. Ezért fontos, hogy ha korai magömlésre gyanakszunk, forduljunk orvoshoz az ok(ok) megállapítása érdekében, mert így lehetségessé válik a kezelés.

Tavaly elindul a Magyar Szexuális Medicina Társaság szakmai felügyelete mellett a „Tiéd a kontroll” kampány, mely az érintettek figyelmét hívja fel arra, hogy a korai magömlés kezelhető, van segítség, merjenek orvoshoz fordulni. Azt, hogy a korai magömlés mint probléma hátterében áll-e esetleg prosztatagyulladás, az urológus szakorvosok tudják megmondani. Ezért ezzel a kezelhető egészségügyi problémával kapcsolatban őket kell keresni, de számtalan információ található a kampány honlapján is, ezeket szintén érdemes elolvasni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.