Esszenciális trombocitémia

Vérzést és vérrögöket is okozhat a ritka vérképzési zavar

A trombózis, illetve a vérzékenység a véralvadási zavarok egy-egy fajtája, így a kettő együtt csak a legritkább esetekben szokott előfordulni. Ilyen állapot például a magas vérlemekeszámból adódó esszenciális trombocitémia.

2014.12.14 16:00ma.hu

Megnövekedett trombocitaszám

A csontvelőben, a megakariocitákból termelődő trombociták – azaz a vérlemezkék – fontos szerepet töltenek be a véralvadásban. Sérülés során ugyanis az érfalhoz tapadva beindítják az alvadási folyamatot a nagyobb vérvesztés elkerülése érdekében. Trombocitémia során a megakariociták szaporodásából kifolyólag a vérlemezkék száma megnő (>600 G/l) és sok közülük működésében károsodott, például nem, vagy alig csapzódnak össze. Ez utóbbi miatt az alvadás folyamata zavart szenved, és nagyobb eséllyel alakulnak ki vérzéses panaszok, valamint a trombociták magas száma miatt pedig vérrögök keletkezhetnek, artériás és vénás trombózist okozva.

Gyakran csak a trombózis a figyelmeztető jel

Sajnos az esetek többségében az állapot tünetek híján sokáig észrevétlen marad, így már csak a nagyobb baj bekövetkezte után derül rá fény. Ennek ellenére előfordulhat a végtagok bizsergető érzése, fejfájás, gyengeség, valamint kisebb-nagyobb vérzések lehetnek, mint figyelmeztető tünet, ám leggyakrabban valami banális problémát sejtenek mögötte. Általában egy rutin vérvizsgálat („vérkép”), illetve véralvadási zavar miatti kivizsgálás során kerül diagnosztizálásra a betegség a vérlemezkeszám kóros megnövekedése miatt – mondja Prof. Blaskó György véralvadási specialista.

Sokszor azonban az úgynevezett myeloproliferatív szindróma korai tünete lehet, amire a továbbiakban igen fokozott figyelmet kell fordítani! Leginkább az idősebb korosztály tagjainál (50 felett) diagnosztizálják a betegséget, továbbá megfigyelték, hogy gyakrabban érinti a nőket.

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Tünetek

• vérrögösödés
• orrvérzés
• erős menstruáció
• indokolatlan kék-zöld foltok a bőrön
• végtagok bizsergése

Többoldali terápia

Trombocitémia esetén nincs mindig szükség kezelésre, ám sok esetben indokolt lehet a vérlemezkeszámot csökkentő gyógyszeres kezelés mellett a vérrögösödés megakadályozása céljából thrombocytagátló készítmények szedése is. Erre főleg akkor van szükség, ha a trombocitémia kezelése ellenére kialakult már trombózis. A terápiát természetesen még több tényező is befolyásolja – pl. beteg életkora, esetleges trombofíliája, magas trombózisrizikója –, így a kezelést alapos szakorvosi vizsgálat és rizikóbecslés előzi meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.