MRSA-veszély

A ráknál is nagyobb veszély fenyegeti az emberiséget

2050-re már többen halhatnak meg ebben a már ma is egyre nagyobb méreteket öltő betegségben, melyet az emberi felelőtlenség szabadított a nyakunkra.

2014.12.15 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Nem először riogatnak már bennünket azzal, hogy nagy problémát fognak okozni a gyógyszerrezisztens fertőzések (például a túlzott antibiotikum-használat miatt elszaporodott MRSA és társai). Egy új kutatás most számszerűleg ki is mutatta a jelenség hatásait, megdöbbentő előrejelzést adva az évszázad közepére.

Ha semmilyen alapvető változás nem történik, akkor ezek a szuperkórokozók évente 10 millió olyan ember haláláért lesznek felelősek, akiknek más okokból kifolyólag nem kellene (feltétlenül) távozniuk az élők sorából. Mindez 100 billió(!) dollárnyi költséget is jelent a világnak, "köszönhetően" annak, hogy a betegségek és az azt követő halálozások mintegy 2-3 százalékkal fogják vissza 2050-re a világ GDP-jét.

Ezek a gyógyszerrezisztens (antimicrobial resistance, AMR) kórokozók már ma sem ismeretlenek az orvostudomány számára, jelenleg is évente 6-700 ezer ember haláláért felelnek. A britek felismerték ennek veszélyét, és személyesen David Cameron, Nagy-Britannia miniszterelnöke indítványozta annak a kutatásnak a megkezdését, melyben az AMR hatásait vizsgálják.

Most, hogy már tisztábban látunk a várható hatások tekintetében, itt az ideje erőfeszítéseket tenni a katasztrófa megelőzése érdekében. Vizsgálatok indultak a gyógyszerrezisztencia kialakulásának felderítésére, a gyógyszerek kémiai hatóanyagainak megváltoztatására és egyáltalán, arra, hogy miként fejlesszenek új, hatékony gyógyszereket. Az elmúlt másfél évtizedet bizonyos tekintetben tetszhalott állapotban töltötte a gyógyszeripar, mivel az antibiotikumos kutatásokat gyakorlatilag megszüntette a szigorú kormányzati szabályozás és a belőlük kisajtolható haszon - ez minden bizonnyal változni fog az előttünk álló években.

A kutatás arra is rávilágított, hogy megfelelő akarat esetén a probléma megoldása jóval olcsóbb, mint figyelmen kívül hagyása. Nem is beszélve arról, hogy ha időben reagál az emberiség, annak nem csak anyagi, hanem életmentő következményei is pozitív eredményeket mutathatnak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.