Elfelejtenek inni

Szomjanhalhatnak a nagyszüleink

Az ajánlott folyadékbevitel időskorban sem változik, de a szomjúságérzet csökkenésével, a fizikai képességek romlásával jelentősen megnő a kiszáradás veszélye. Mit tehetünk?

2014.12.13 14:00ma.hu

A vizsgált szociális otthonokban élő idős emberek folyadékfogyasztása messze elmarad az ajánlott napi folyadékbeviteli mennyiségtől – derül ki egy friss kutatásból, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a SE Egészségtudományi Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke és az Európai Hidratációs Intézet végzett el közösen. A felmérés célja a 60 év feletti, hazai szociális otthonokban élők ivási szokásainak és a folyadékbevitelüket befolyásoló tényezőknek a vizsgálata volt.

Mint ismeretes, az ajánlott folyadékbevitel időskorban sem változik, de a szomjúságérzet csökkenésével, a fizikai képességek romlásával jelentősen megnő a kiszáradás veszélye. A krónikus dehidratáltság pedig súlyos egészségi probléma, ami növeli a húgyúti fertőzések és a vesekő kockázatát.

A kutatás legfontosabb megállapítása szerint a mintában szereplő szociális otthonokban – tehát a nem egyedül – élő idősek folyadékbevitele is jóval elmarad az ajánlott mennyiségtől. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) folyadékbevitelre vonatkozó ajánlása nőknél napi 2 liter, férfiaknál 2,5 liter, amely az elfogyasztott ételekből és italokból származik. Ehhez képest a vizsgálatban részt vett 60 év feletti nők átlagosan 3 dl-rel, a férfiak még jelentősebb mértékben, 7 dl-rel fogyasztanak kevesebbet. Természetesen ez a javasolt mennyiség nagyban függ az egyéntől, a környezeti tényezőktől és a fizikai aktivitás mértékétől is és ez időskorban sem változik meg lényegesen. Viszont a kor előrehaladtával csökken a szomjúságérzet, romlik a fizikai és mentális állapot, s ezek a tényezők mind-mind odavezethetnek, hogy ez a korosztály rendszeresen kevesebb folyadékot fogyaszt a szükségesnél.

A felmérés eredménye szerint 80 év fölött még drámaibb a helyzet, ők fiatalabb társaikhoz képest is 2 dl-rel kevesebb folyadékot vesznek magukhoz, mindössze 1,65 litert. Márpedig a krónikus dehidratáltság súlyos egészségi probléma, ami növeli a húgyúti fertőzések és a vesekő kockázatát, valamint idős korban a szív- és érrendszeri, keringési komplikációk kialakulását.

A felmérés alapján elmondható, hogy a víz és egyéb italok 75 %-ban járulnak hozzá az összes folyadékbevitelükhöz (1,3 l férfiaknál, 1,32 l nőknél), míg 25 %-ot tesz ki az ételekből származó víztartalom (0,46 l férfiaknál, 0,43 l nőknél). Ez az arány megegyezik az átlagos európai étrend részeként ételekkel, illetve italokkal elfogyasztott vízhányaddal. Ugyanakkor a mennyiségnél tapasztalható jelentős elmaradás abból is ered, hogy folyadékfogyasztásuk nem elég változatos, mert az elfogyasztott folyadék legnagyobb része víz vagy tea. Márpedig a csökkenő étvágy, a szegényesebb étrend nem segíti a folyadékbevitelt, jobban oda kéne figyelni, hogy bő választékot, színesebb ételeket és italokat kínáljunk nekik.

A folyadékfogyasztás összefüggést mutat az iskolázottsággal, a magasabb iskolai végzettségűek némileg jobban odafigyelnek a megfelelő folyadékpótlásra.

A fentiek tükrében nem meglepő tehát, hogy a megkérdezettek több mint kétharmadának van valamilyen betegsége. Az egyetemet, főiskolát végzett idősek ebből a szempontból is jobb helyzetben vannak, körükben jelentősen több az egészségesnek mondható idős ember.
Nagyon magas azok aránya is, akik szednek valamilyen gyógyszert (85%), még a diplomások 60%-a is, annak ellenére, hogy csak 44%-uk jelezte, hogy van valamilyen betegsége.

Aggasztóak az idősek testtömeg-index adatai is, hiszen 44%-uk túlsúlyos vagy elhízott, 38% normál testalkatú, viszont kiemelendő, hogy nagy számban (17%) található közöttük sovány, ami alultápláltságra utalhat. A túlsúlyosok aránya a 60 és 65 év közöttiek körében az idősebb korcsoportokénál számottevően magasabb. A helyes táplálkozás és folyadékbevitel minden bizonnyal ezeket a torzulásokat is mérsékelhetné.

„Az adatok bebizonyították, hogy a mintában szereplő, szociális otthonban élő időseknek nem kielégítő a folyadékbevitele. A lehetséges egészségi következményeket figyelembe véve intervenciós programok szükségesek nemcsak az idősek, hanem a családtagok és az egészségügyi személyzet körében is” – vonta le a kutatásból adódó következtetést a felmérést vezető Antal Emese dietetikus, az EHI hazai szakértője.

A hazai szociális otthonokban végzett kutatásban 141 fő vett részt. A megkérdezettek 39 %-a férfi, míg 61 %-a nő volt. Átlagéletkoruk 73 év, a legfiatalabb 60, míg a legidősebb 95 éves volt. 43%-uk 8 általánost, 13%-uk szakmunkásképzőt, 26%-uk középiskolát, míg főiskolát vagy egyetemet 18 % végzett. Majdnem fele (46%) a kérdezetteknek özvegy volt, 35 %-uk házas. 45 % Budapesten él, 38 % városban, a többiek falun.

Ha szeretne többet megtudni a folyadékbevitel jelentőségéről, vagy tájékozódna a vízzel, ezzel a létfontosságú tápanyaggal kapcsolatos legújabb tudományos kutatásokról, látogassa meg az Európai Hidratációs Intézet angol nyelvű honlapját: http://www.europeanhydrationinstitute.org/.

Mire ügyeljünk?

Ügyelni kell tehát arra, hogy az idősek megfelelő mennyiségű folyadékot vegyenek magukhoz. Sokszor ez azért is nehéz, mert egyedül, magányosan élnek. Az alábbi "trükkökkel" és egy kis odafigyeléssel viszont hathatósan tudunk segíteni nekik abban, hogy eleget igyanak.
• Fontos, hogy kínáljuk őket, mert maguktól elfeledkezhetnek az ivásról. Ajánljunk fel nekik egy-két pohár folyadékot minden étkezés közben, és alkalmanként két étkezés között is. Ezt persze szinte lehetetlenné teszi, ha nem élünk velük egy háztartásban. Ilyenkor segít, ha a kezük ügyébe készítjük az innivalót, illetve az előbbiek szerint napi rutint alakítunk ki náluk, ami az ivást szokássá teszi.
• Legyen tehát számukra elérhető fizikai közelségben a folyadék nappal és éjjel is, hogy ne tántorítsa el őket az ivástól az, hogy meg kell miatta mozdulni. Ha a szemük előtt van az ital, nagyobb az esély arra is, hogy nem felejtkeznek el az ivásról.
• A tartózkodási helyük ne legyen túl meleg, még akkor sem, ha fázósak. A melegben a folyadékigény megnő, ilyenkor még inkább oda kell figyelni náluk a kiszáradás jeleire.
• A tömény alkohol dehidratáltságot okoz, ezért ennek rendszeres fogyasztása időskorban még kevésbé javasolt.
• Ha az idős ember nehéznek találja a megfelelő mennyiségű ivást, próbáljuk meg változatos étrenddel biztosítani számára a folyadékpótlást. Kínáljunk neki több levest, zöldséget és gyümölcsöt, különösen olyanokat, amelyeknek magas a víztartalma.
• A változatosság nem csak gyönyörködtet, de a különböző ízű és színű ételekkel észrevétlenül növelhetjük és könnyebbé tehetjük az idősek számára a folyadékbevitelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.