Képalkotás méréshez

Lehetséges a szívvizsgálat nyelőcsövön keresztül is

Az új megoldás nagyobb számítási teljesítménnyel és olyan ultrahangfejjel rendelkezik a nyelőcsövön keresztül történő képalkotáshoz, amely egyetlen felvétellel a szív nagyobb térfogatát tudja leképezni.

2014.12.13 13:00ma.hu

Egy új ultrahangos rendszerrel most először lehet vizsgálatokat végezni a nyelőcsövön keresztül. Ezek 3D-felvételeket biztosítanak a szívről, valamint valós idejű információkat a szív egészének véráramlásáról, akár EKG szabálytanságokat felmutató páciensek esetében is. Ily módon az orvosok számára például szívbillentyű korrekció végrehajtásakor még a beavatkozás megkezdése előtt láthatóvá válik, hogy a billentyű jól zár-e. A véráramlás információk előállítása valós időben igen számításigényes, és eddig csak kisebb volumenmetszetek készítésére volt lehetőség.

Az új megoldás nagyobb számítási teljesítménnyel és olyan ultrahangfejjel rendelkezik a nyelőcsövön keresztül történő képalkotáshoz, amely egyetlen felvétellel a szív nagyobb térfogatát tudja leképezni.

A Siemens az Európai Kardiológiai Társaság idei kongresszusán mutatta be az Acuson SC200 Prime Editon berendezést.3D-ultrahang vizsgálatok, melyek során az ultrahangfejet egy endoszkópon vezetik be a nyelőcsőbe, lehetővé tesznek méréseket a szerv, elsősorban a szív közvetlen közelében. E mérések messze pontosabb képeket biztosítanak, mint amikor a mérőfejet kívülről illesztik a testhez. A szív véráramlásának megállapításához az ultrahangos berendezés megméri a vértestecskék által visszavert hanghullámokat. Ebből a doppler effektus alapján meg tudja állapítani, hogy a vér a mérőfej felé vagy attól elfelé áramlik. Színes dopplerképalkotást eddig csak kisméretű 3D-képmetszeteken lehetett elvégezni. Annak érdekében, hogy nagyobb - klinikailag értékelhető-volumenről készülhessen színes dopplerkép, eddig több szívciklust kellett kimérni, majd a részvolumeneket egyesíteni. Ehhez az úgynevezett stitching művelethez referencia-pontként az EKG görbe kiemelkedő pontja (R-csúcs) szolgált. Ez azonban legtöbbször csak olyan pácienseknél funkcionál, akik EKG-je mentes a rendellenességektől. Ezen kívül az adatok nem állnak valós időben rendelkezésre, és a részekből összeállított volumenben műtermékek jelenhetnek meg.

Az új készülék olyan számítógép-architektúrával működik, amely extrém nagy teljesítményt tesz lehetővé. A Siemens-mérnökök teljesen új mérőfejet is kifejlesztettek. Ez piezo-elemek szokásos lineáris tömbje helyett lapos, több mint 2000 piezo-elemet tartalmazó mátrixszal rendelkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.