Íme a 7 fő rizikófaktor

Nemcsak csúnyák, de veszélyesek is lehetnek a látható hajszálerek

Esztétikailag zavaróak és a komfortérzeten is rontanak a hajszálerek. Eltüntetésükre számos lehetőségünk van, és erre éppen a tél a legalkalmasabb időszak.

2014.12.13 12:00ma.hu

A hajszálerek könnyen kiújulnak

A hajszálerek kialakulásának oka pontosan még nem ismert, de az erekben megnövekedett nyomás döntő tényező. Épp ezért a hajszálerek gyakran jelennek meg a visszerességet kísérő jelenségként, de akár önmagukban is – jórészt nőknél. Főként lábon, esetleg karon, speciális esetekben az arcon, illetve a mellkason bukkannak fel a kékes-lilás kanyargó hajszálerek. Elhanyagolt esetekben a kis erek fala megrepedhet, ami látványos vérzést okozhat.

Ezek a jelenségek sokszor olyan komoly gátlást okoznak, hogy az érintettek akár még a legnagyobb melegben is takargatják a csúnyának ítélt testrészüket. Ugyanakkor mivel a probléma leginkább csak esztétikai jellegű, és egészségkárosodást nem okoz, gyakran az orvosok sem tartják szükségesnek annak kezelését. Holott az esetek nagy részében a hajszáleresség folyamatos karbantartást igényel, tekintve, hogy nagy az esély a kiújulásra.

Öröklődés és rizikófaktorok

Tény, hogy a genetikai faktor is szerepet játszik a hajszálerek kialakulásában, de számos más tényező is hozzájárulhat a megjelenésükhöz:

1. rendszeres napozás
2. erős szél okozta károsodás
3. extrém magas vagy alacsony hőmérséklet
4. az idősödés okozta elváltozások
5. bizonyos szájon át szedhető fogamzásgátlók
6. hormonkezelések
7. az erre hajlamosaknál az alkohol-, tea-, kávéfogyasztás és az intenzív mozgás.

A lézeres kezelésen túl

A visszerek és hajszálerek kezelésében eddig a hagyományos lézeres műtéteket tekintették a legkíméletesebb eljárásnak. Ám egy speciális rádiófrekvenciás készülék még ennél is kíméletesebbnek bizonyult, tekintettel arra, hogy sokkal kisebb hőmérsékleten éri el a kellő hatást és ezáltal enyhébb a környező szövetekre gyakorolt hatása is.

"Tulajdonképpen a mikrohullámot használjuk fel a kezelésre, amely magas frekvenciájú energia segítségével hőhatást fejt ki az erekre. Az igen vékony, speciálisan szigetelt tű nagyfrekvenciájú rezgés által kiváltott hőhatás, elpusztítja a kapilláris erek falát és azok tartalmát is. A kezelt érfal összezáródik, a benne lévő vér hirtelen megalvad. Az eljárás szinte fájdalommentes és bármely testrészen elvégezhető, beleértve az arcot, a térd és boka környékét, amelyet egyébként nagyon nehéz kezelni. A kezelést követően nincs szükség kompressziós harisnya alkalmazására, azonban mivel minden eset egyedi, csakis a személyes konzultáció alapján dőlhet el, kinek milyen eljárás válhat be" – ismerteti dr. Sepa György érsebész főorvos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.