Egyre több embert érint

Baktériumürülék segíthet a fogyásban

Brit tudósok olyan táplálék-kiegészítőt kísérleteztek ki, amely jelentősen növelheti a teltségérzetet, és így hozzájárulhat a kóros elhízás visszaszorításához.

2014.12.13 09:00ma.hu

A bélrendszerünkben élő baktériumok a nehezen emészthető tápanyagok lebontása és a vitaminok szintetizálása révén fontos szerepet játszanak a táplálkozásunkban. Sőt, mint egy nemrég nyilvánosságra került kutatásból kiderült, abban is segítséget nyújthatnak a számunkra, hogy leadjunk néhány kilót.

freedigitalphotos.net/dan

A New Scientist pénteken megjelent cikke szerint a gyomorbaktériumok a rostok emésztése során egy propionát nevű zsírsavat ürítenek. A propionát aktiválja azokat a vastagbél falában található sejteket, amelyek a jóllakottságérzetért felelős GLP-1 és PYY hormonokat termelik, és így azt az üzenetet küldik az agynak, hogy ideje leállni az evéssel.

Egy, a Gut című folyóiratban megjelent tanulmány szerint brit tudósoknak sikerült egy inulin-propionát észter (IPE) nevű táplálékkiegészítőt előállítaniuk a bélbaktériumok ürülékéből. Az IPE-t húsz önként jelentkező tesztalanyon próbálták ki: mint kiderült, azok, akik kaptak a szerből, 14 százalékkal kevesebb ételt fogyasztottak, mint a kontrollcsoport tagjai.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.