Szerelemdoktor

Pirulával a szerelmi bánat ellen?

Nincs többé összetört szív, éveken keresztüli bánat, csak bekapunk egy bogyót, és máris minden rendben van. Vagy mégsem?

2014.12.14 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Nicolas Raymond/Flickr

Bármennyire is megöli a romantikát ez az állítás, a szerelem tulajdonképpen "csupán" biokémiai folyamatok eredménye, szervezetünk koktélja, melynek pontos működését vajmi kevéssé értjük. Azt azonban tudjuk, hogy az oxitocin - amit szerelemhormonnak is hív a köznyelv - jelentős szerepet játszik kialakulásában és fenntartásában.

Adam Guastrella, a Sydney Egyetem pszichológusa például párterápia során oxitocint adott az egymással veszekedő pároknak, ami tapasztalhatóan jobb kedvre derítette őket. "Szemmel láthatóan segített az ellenséges érzelmek lecsillapításában és a másik helyzetébe való beleélésben" - nyilatkozta Guastrella.

Tovább kísérletezve a hormonnal, kiderült, hogy akár ki is lehet kapcsolni a szerelmes érzéseket. Az Emory Egyetem kutatói olyan szereket juttattak préri földipockok agyába, melyek gátolták az oxitocin receptorok működését - ezzel pedig azt érték el, hogy az apró rágcsálók lemondtak a hosszútávú párkapcsolatok kialakításának, fenntartásának igényéről.

Mindez azonban komoly etikai kérdéseket vet fel. Az ilyen hatást ígérő pirulák használatának önkéntesnek és terápiás kiegészítő jellegűnek kell(ene) lennie, valamint figyelni kellene a visszaélésekre. Ugyanakkor nagy előnnyel használhatnák az olyan, társadalom által nem tolerált szexuális devianciák ellen, mint például a pedofília.

Kérdés persze, hogy mennyire lehet koncentrálttá tenni a pirulák hatását. A szeretet ugyanis nem csak szerelemben manifesztálódik, hanem baráti kötelékekben, családi kapcsolatokban is alapvető fontosságú szerepet tölt be. Ad hoc megbolygatásával az egyén gyorsan elszigetelődhet az általa korábban kedvelt emberektől, ami végzetes hatást gyakorolhat életminőségére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.