Totipotens, pluripotens, multipotens, unipotens

Újfajta, bizarr őssejtre bukkantak

Kiderült, hogy sokkal kevesebbet tudunk az őssejtekről, mint azt gondoltuk. Még csak most jön az őssejtkezelések aranykora?

2014.12.12 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Kathrin Plath lab, University of California

Az őssejteknek különböző típusait különböztethetjük meg, ilyenek a totipotens, a pluripotens, a multipotens és az unipotens őssejtek. Ezek közül a legtöbbet az első, a legkevesebbet az utolsó tudja; cikkünk azonban a pluripotens változatokról szól. Ezek olyan, csökkent potenciával rendelkező őssejtek, melyek nem képesek extraembrionális szövet létrehozására, de mindhárom csíralemez kialakítására és ivarsejtek képzésére is alkalmasak. Ilyen például az embrionális-őssejt. (forrás: Wikipedia)

Közel egy évtizede dolgoznak azon a kutatók, hogy ilyen típusú őssejtet magzati eredetű szövet felhasználása nélkül, például bőrből tudjanak előállítani. Ezek az indukált pluripotens őssejtek számos célra felhasználhatóak lesznek a remények szerint, például a vakságot okozó, időskori makulageneráció gyógyítására. Egy új kutatás most az eddigiekhez hasonló, de nem teljesen ugyanolyan eljárással állított elő pluripotens őssejteket, melyeket F-osztályú sejteknek neveztek el. Nevüket onnan kapták, hogy növekedésük során bolyhos (fuzzy) alakzatot vesznek fel.

Noha az első, terápiás jellegű, pluripotens őssejtekre alapuló kísérletek már zajlanak, a kutatók még mindig sok tekintetben sötétben tapogatóznak. Voltaképp a szituáció arra hasonlít, amikor az ember tudja, hogyan kell sütit sütni, csak azt nem, hogy pontosan miért is működik a recept. Kiderült például, hogy előállításuk sok "melléktermékkel" jár. Minden egyes F-sejt létrehozása során ezer másik, furcsa sejt is képződik, melyekről még kevesebbet tudunk, mint a kutatás alanyáról.

Messze vagyunk még az emberi test rejtélyeinek teljes feltárásától...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.