Furcsák, de ehetők

Együk meg a ronda gyümölcsöket és zöldségeket is!

El tud képzelni 1,4 milliárd(!) tonnát? Minden évben nagyjából ennyi étel megy veszendőbe, zömük teljesen érthetetlen okból.

2014.12.12 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Richard Flink, Flickr

Az ENSZ becslése szerint a frissen szüretelt zöldségek és gyümölcsök mintegy 20-40 százaléka kerül azonnal szemétbe, pusztán külalakja miatt. Nem a farmerek, növénytermesztők igényeit nem elégítik ki ezek a termések, hanem a fogyasztókét, így nincs is értelme piacra vinni őket, mert nem veszik meg. Holott furcsa külsejük ellenére ugyanolyan tápanyagdús és hasznos élelmiszerként szolgálnak, mint az elfogadott formához közelebb álló "társaik".

Ezt a pazarlást, ha nem is megszüntetni, de legalább visszaszorítani szeretné egy új, EU-s kampány. A francia földről indult kezdeményezés azt a célt tűzte ki maga elé, hogy elfogadottabbá tegye az emberek körében a külsőre furcsa kinézetű gyümölcsöket. Az Intermarche nevű áruházlánc a gazdákkal és élelmiszerboltokkal együttműködésben kínálja a deformált portékát, és, hogy a vásárlók kedvét is meghozzák, 30 százalékos engedményt adnak rájuk.

A példa annyira ragadós lett, hogy már az Egyesült Államokban és Kanadában is terjed a mozgalom. Ennek rövid videója itt meg is tekinthető:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.