Baktériumtelepek

Milyen "mocskos" szája van - mindenkinek!

Tudja, milyen elképesztően változatos élet zajlik ezekben a pillanatokban is a szájában? Nem? És akarja látni? Kattintson!

2014.12.10 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Thierry Berrod, Mona Lisa Production

Az emberi száj komplex szerv, hiszen rajta keresztül táplálkozunk, itt formáljuk véglegessé a mondanivalónkat alkotó hangokat, és nem mellesleg a két ember közötti intimitásban is fontos szerepet játszik. Mindazonáltal nem csak fogak, nyelv és szájpadlás alkotják, komoly mennyiségű baktérium is található benne.

Kutatások szerint több mint 300 baktériumtípusnak ad otthont egy átlagos emberi száj. A fenti képen ez a gazdag flóra látható, mikroszkopikus méretben. A sárga területek az emberi fog felületét ábrázolják, a kék színű gömböcskék jelentik a baktériumokat, míg a pirosak vörösvértestek. Mindezt szkennelő elektromikrográf segítségével tárta a tudomány ön elé.

Amint az fent is látszik, rengeteg a baktérium szánkban, fontos tehát az alapos és rendszeres szájápolás, a szájhigiénia. Hiszen, ha nem fordítunk kellő figyelmet fogaink állapotára, akkor több betegség is megtámadhatja a szájüreget. Lássuk, melyek ezek!

Betegségek
A szájüregben található képletek sokfélesége miatt a betegségek is igen sokfélék lehetnek. Ugyanakkor a tápcsatorna többi részeinek az elváltozásai járhatnak szájüregi tünetekkel. A leggyakoribb elváltozás a fogszuvasodás és ennek következményei: fogbél gyulladása és a gyökércsúcsnál található fogágy és csont gyulladása.

A nyálkahártya gyulladás is többféle lehet a különféle nyálkahártya típusok miatt. Így beszélünk a fogínygyulladás és a nyelv speciális nyálkahártyájának a gyulladásáról (ilyen például a candidosis), illetve az összes többi nyálkahártya gyulladásáról. A szájüregi daganatok a fog kemény szövetein kívül bármilyen szövetből kialakulhatnak. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.