Nassoljon büntetlenül az ünnepek alatt!
Téli bűnbeesés bűntudat nélkül? Lehetséges!
Tudta, hogy a nassolás pozitív hatással is lehet az egészségünkre, hogy ha mértékletesen és a megfelelő alapanyaggal tesszük? Nézzük, mik a legjobb alapanyagok a raktárak feltöltésére!
2014.12.07 20:00ma.huOlajos magvak
Sok fogyókúrázó nem mer olajos magvakat fogyasztani, mert köztudottan magas a zsír- és a kalóriatartalmuk. Ám nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy igencsak bővelkednek telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban és zsírban oldódó vitaminokban. Sőt, egyes kutatások szerint akár 30%-kal is csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, ugyanis kedvező zsírsav összetételüknek köszönhetően mérséklik a „rossz” LDL koleszterin szintjét.
Ráadásul kiemelkedő E-vitamin-tartalmuk hozzájárul a szabadgyökök semlegesítéséhez is. Ezen kívül gyulladáscsökkentő hatással is bírnak köszönhetően az egyik aminosavuknak (arginin), és omega-3 tartalmuknak.
Tipp: Heti 1-2 alkalommal egy marék olajos mag nagymértékben hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez!
Aszalt és szárított gyümölcsök
A boltokban kapható aszalt és szárított gyümölcsök alapvetően egészségesek, de lehetőleg ne tartalmazzanak hozzáadott cukrokat, ami egyébként nem is lenne szükséges, hiszen ezek önmagukban is édesek. Itt is fontos mértéket tartani, hiszen szárított gyümölcsökből hajlamosak vagyunk sokkal többet elfogyasztani, mint a nyers társaikból. Ennek oka, hogy súlyra könnyebbek lesznek a víz nagy részének elvesztése miatt, ám a kalória- és cukortartalmuk megmarad.
Érdemes továbbá tudni, hogy a szárított gyümölcsök nagy részben megőrzik a vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, ám a magas hőmérséklet hatására a C-vitamin tartalmuk csökken! Magas rosttartalmuknak köszönhetően elősegítik a megfelelő bélműködést.
Tipp: Készítsen otthon szárított gyümölcsöket, zöldségeket! Nyáron akár a napon, téli időszakban a sütőben alacsony hőmérsékleten készítheti el. Mind az olajos magvak, mind az aszalt gyümölcsök jó kiegészítői lehetnek a reggeli müzlinek, édes és sós süteményeknek, de akár a rántott ételeket is feldobhatja, ha a panírban a zsemlemorzsa mellett egy kis szezámmag, tökmag is szerepel.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 1:30 Esküt tettek Tatán a PzH 2000 önjáró lövegek kezelői
- 0:30 BKK: vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás
- 23:30 A L'Oréal 8,3 százalékkal növelte árbevételét az első negyedévben
- 22:30 Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek
- 21:30 Bakondi György: a migrációs paktum kudarcra van ítélve
- 20:50 Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen
- 19:44 Az EU szankciókat vezet be szélsőséges izraeli telepesek ellen Ciszjordániában
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06