Ha már minden más magyarázat csődöt mondott...

Alagút szindróma okozhatja a rejtélyes fájdalmakat?

Zsibbadás, fájdalom, érzéskiesés? Az alagút szindróma a test bármely pontját érintheti. Jó hír, hogy bár nem könnyű felismerni, létezik hatékony gyógymódja.

2014.12.07 16:00ma.hu

Különleges alagutak a testben

Alagút szindrómának nevezzük azokat a test különböző pontjain megjelenő kínzó fájdalmakat, zsibbadásokat és izomgyengeségeket, amelyekért az adott területet beidegző idegnyomódások tehetők felelőssé. Azért született meg az alagút kifejezés, mert egy szűkebb anatómiai résről van szó, amelyben idegek és erek futnak az ínak között. Ha ebben az alagútban valamilyen duzzanat, gyulladás, vizenyő keletkezik, ez a szűk csatorna még inkább összenyomódik és elkezdi nyomni az idegeket és az ereket.

Következményként kialakulnak a panaszok, a kezdeti zsibbadástól a később jelentkező érzéskiesésig és fájdalomig. Végső esetben előfordulhat az izomgyengeség és az izomsorvadás is az ideg által ellátott területen.

Alagutak – vagyis anatómiai csatornák – több testtájon vannak, de leggyakrabban a könyököt, a csuklót és a kézben lévő kisízületeket érinti a probléma, amelynek jellemző tünete a kar fájdalma és/vagy a kéz az ujjak zsibbadása. Szakmailag éppen az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy a reumatológus meghatározza a tünet okát, felállítsa a korrekt diagnózist.

Fotó: freedigitalphotos.net/foto76

Meg kell szüntetni az okot

Ha az érintett területre injekciósan gyulladáscsökkentőt juttatunk, akkor a szúrás után 1-3 napon belül nagyon jelentős javulás jön létre, ugyanis így az a probléma szüntethető meg, amely az összenyomódást okozza. Ehhez a speciális technikához elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjük az alagút anatómiai elhelyezkedését – hangsúlyozza dr. Pál Mónika reumatológus.

Sokszor már az első injekció is megszünteti a fájdalmat, de az is elképzelhető, hogy a teljes javuláshoz ismétlésre van szükség. Ugyanazon területre legfeljebb három injekció adható, néhány napos különbségekkel. Mivel jórészt szteroidot használnak gyulladáscsökkentőként, nagyon fontos, hogy pontosan meghatározzák, hogy rövid, közepes, vagy hosszú hatású válfaját használják.

Lehetséges alternatívák

Akik nem szeretnének gyulladáscsökkentőként szteroidokat alkalmazni, jó alternatívát jelenthetnek a Guna bioterápia és lökéshullám kezelés. A Guna bioterápiával az orvosi kollagén bejuttatása és gyulladás csökkentése érhető el, amivel a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket lehet megerősíteni és ezzel tartós fájdalom csökkenés érhető el. Dr. Pál Mónika szerint a szintén alternatívaként működő lökéshullám terápia oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával.

Már egyetlen kezelés is hatékony lehet, tartós javulás azonban 3-6 kezelés után jelentkezik. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyjuk, hogy a fájdalom befolyásolja az életünket és mielőbb forduljunk szakorvoshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.