"Don't you cry tonight"

Miért szárad ki szemünk síráskor?

És lerántjuk a leplet arról is, miért kell egy kiadós zokogás során többször is orrot fújni.

2014.12.06 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos David Castillo Dominici

Percenként átlagosan 1-2 mikroliternyi könnyet állít elő az emberi szervezet. Az olajból, nyálkából és vízből álló koktélt a szem körüli mirigyek és sejtek hozzák létre. A könny tulajdonképpen egyetlen célt szolgál: a szem síkosságának fenntartásáért felel. Amikor az ember pislog, a szemhéjak mintegy ablaktörlő lapát, száguldanak végig a szem felületén, könnyel nedvesítve be azt. Ez a folyadék részben a szemek sarkában található zsákocskákba kerül, amik egy-egy pislogással összepréselődnek, és folyadékot juttatnak a régióval szoros összeköttetésben levő orrba és torokba.

Észre sem vesszük ezt a kapcsolatot, egészen addig, amíg komoly irritáció vagy mély szomorúság nem ér bennünket, amivel párhuzamosan fokozódik a könnytermelés. Ennek felpörgése után a szem gyorsan elérheti könnytároló kapacitását - 7 mikroliter -, melyet követően elkerülhetetlenül bekövetkezik a túlcsordulás - azaz a sírás.

Érdekesség, hogy a mindkét szem szélén megtalálható könnymirigyek gyakorlatilag csak vizet választanak ki, amivel hígul a nedvességet fenntartó folyadék állaga, a víz javára. Mivel kevesebb olaj és nyálka kerül a koktélba, a sírós szemek a több víz ellenére rosszabbul nedvesítettek; többek között emiatt is érezhetjük úgy egy kiadós sírás után, hogy kiszáradtak szemeink.

És még egy, a fentiek tükrében már könnyen megérthető folyamat következik be. A túláradó könnyezés nem csak arcunkon keresztül távozik a szemből, de a közeli összeköttetés révén a szem "vízelvezető csatornáit" is elárasztja, így viszonylag gyorsan az orrba is kerül belőle. Sírás közben tehát tulajdonképpen könnyeket fújunk a zsebkendőbe, amikor orrot fújunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.