Élelmiszerbiztonság

Most akkor mennyire veszélyesek a feljelentett ásványvizek és élelmiszerek?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a héten feljelentést tett a rendőrségen, miután feltehetően egy üzletlánc bizonyos termékei esetében szándékos szennyezés történhetett. Mennyire vagyunk veszélyben?

2014.12.05 14:18ma.hu

Mint ismeretes, a héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) feljelentést tett a rendőrségen élelmiszer-szennyezés miatt. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

A NÉBIH telefonos bejelentő vonalára érkezett a lakossági bejelentés, mely szerint egy üzletlánc - budapesti üzleteiben kapható - sajátmárkás palackozott víz és élelmiszer termékei esetében szándékos szennyezés történhetett, feltehetően gazdasági kár okozása céljából.

Lapunk megkereste az ügyben a NÉBIH-et, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire vannak veszélyben a fogyasztók, hiszen sem az áruházláncot, sem a termékeket nem nevezte meg a szakhatóság. Mint megtudtuk, pánikra semmi ok, a NÉBIH a vásárlók érdekében, figyelemfelkeltés céljából adta ki a közleményt.

"Hivatalunk azonnali intézkedést igénylő, a fogyasztókat közvetlenül veszélyeztető, megalapozott esetben adja ki egy konkrét termék nevét. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a jelenlegi ügyben nem bizonyított, hogy valóban megtörtént-e a szennyezés" - kaptuk a tájékoztatást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság Fogyasztói Kommunikációs Osztályától.

A fogyasztóknak egyébként is javasolt a jó alaposan megnézniük, mit vesznek: "A csomagolás ellenőrzése gyakorlatilag élelmiszerbiztonsági alapszabály, melyet mindig javasolt megtenni, hisz a csomagolás sérülése esetén romlás, minőség károsodás is felléphet. Idősebbeknek, fogyatékkal élőknek érdemes a bolt személyzetének segítségét kérnie" - hívta fel a figyelmünket válaszaiban a NÉBIH.

Hogy pontosan mit kell megnézni az árukon? "Általános leírást nehéz adni a témában. Ha a termék beltartalmához a csomagolás megbontása nélkül hozzáférünk, akkor az már annak sérülésére enged következtetni. Ilyen árulkodó jel lehet ásványvíz  esetében például, ha könnyen belapul az üveg, vagy vákuum csomagolt terméknél ha könnyen benyomható, lé kifolyás észlelhető. Ezek természetesen csak példák, a konkrét üggyel nem hozhatók összefüggésbe!" - összegezte a Kommunikációs Osztály.

Élelmiszer-biztonsági mobil alkalmazás segítségével

December 1-jétől már elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új mobil alkalmazása a NÉBIH Navigátor, amellyel a fogyasztók hatékonyan segíthetik az élelmiszerbiztonsági problémák felderítését. Ennek köszönhetően ugyanis a fogyasztók könnyen és azonnal jelezhetik az általuk felfedezett élelmiszer-biztonsági szabálytalanságokat a hatóságnak. Az egyelőre androidos okostelefonokon elérhető NÉBIH NAVIGÁTOR nevű applikációval a vásárlók pontosan jelezhetik a vásárlás helyszínét és a probléma okait, amelyet a NÉBIH szakemberei kivizsgálnak. Az alkalmazáson keresztül jelenteni lehet például lejárt minőségű vagy jelöletlen élelmiszert, eladáshelyi higiéniai problémát, helytelen tárolást vagy bármilyen szokatlan vagy gyanús körülményt. Az applikáción keresztül a telefonos híváson kívül, hangalapú, e-mailes vagy fényképes bejelentési módok közül lehet választani. A NÉBIH NAVIGÁTOR a bejelentési lehetőség mellett számos más, hasznos információval is szolgál, például automatikus küld élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket, riasztásokat.

Fontos, hogy aki teheti, segítse a szabálytalanságok felderítését annak érdekében, hogy a mindennapi élelmiszerek megfelelő minőségben legyenek elérhetők a fogyasztók számára. A konkrét problémák pontos bejelentése lehetőséget ad arra, hogy a vizsgálatot gyorsan és célzottan, az adott helyszínen elvégezzék. Azok számára, akik a mobil applikáció helyett szívesebben élnének a bejelentés lehetőségével telefonon keresztül, a NÉBIH zöld száma továbbra is rendelkezésre áll: 06-80-263-244.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.