Implant

Elektromos beültetéssel a fertőzések ellen

Antibiotikum helyett speciális eszközt ültetnének be a fertőzött betegekbe, melyek a feladat elvégzését - azaz a baktériumok felszámolását - követően feloldódnának.

2014.12.04 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Valamikor a nem túl távoli jövőben a bakteriális fertőzéseknek már nem csupán az orálisan történő antibiotikumos kezelés lesz az egyetlen ellenszere - elektronikai beültetéssel is felvehetjük majd a küzdelmet a szabad szemmel nem látható kártevőkkel szemben. A Tufts Univerisity és a University of Illinois kutatócsapatának együttműködésével ígéretes, mini méretű implantátum születetett meg, melyet a fertőzés gócpontjába juttatva és távolról vezérelve képes felvenni a harcot a parányi, de az emberi szervezetre igen veszélyes betolakodókkal szemben. Vagy hővel, vagy a megfelelő kémiai szerek kibocsátásával dolgozhat, majd miután elvégezte feladatát, biztonságosan feloldódik a testben.

Az első prototípusok selyemből készültek, az első kísérleti alanyok pedig egerek voltak. Az implantátum magnéziumalapú melegítőeszközt tartalmazott, melyet kétrétegnyi selyem közé építettek be a mérnökök. Ennek segítségével 10 percen keresztül, közvetlenül hevíthették a Staphylococcus aureus nevű baktériummal fertőzött területet. A kezelés bevált, megszüntette a fertőzést, és 15 nap alatt az implantátum nyomtalanul feloldódott a rágcsálók szervezetében.

Az eszközzel a műtétek során előforduló fertőzések ellene lehetne felvenni a küzdelmet. Ha az egyébként is invazív beavatkozásra váró beteg testébe a műtét elvégzése során egyben be is ültetnék a kis implantátumot, akkor kvázi megelőző jelleggel lehetne fellépni az ilyen jellegű bakteriális fertőzésekkel szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.