"There is an app for that"

Okostelefonnal a vakság ellen

Ön is fél az emberi látást tönkretevő zöldhályogtól? Akkor itt az ideje rendszeressé tenni az orvoslátogatást - vagy akár okostelefonunk segítségével is megvizsgálhatjuk magunkat!

2014.12.03 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Peek

Peek (Portable Eye Exam Kit) névre hallgat az a kis eszköz, melyet egy okostelefonra kell helyezni, és a hozzá tartozó appal a szemet megvizsgálni. Olcsó és gyors szemtesztre nyílik így lehetőség, melynek persze a fejlett világban is lesz piaca, de különösen hasznos lesz a fejlődő országokban. Ott, ahol alacsony az infrastruktúra, kevés a megfelelő orvosi eszköz és a szakképzett személyzet - illetve csak nagyon drágán hozzáférhető a megfelelő diagnosztika.

Egy alapos szemvizsgálat ugyanis meglehetősen drága - a hozzá szükséges, szemfeneket vizsgálni képes kamera nagyjából 16 ezer dollárért vásárolható meg az orvosi készülékek piacán. Pedig anélkül, hogy tudnánk, veszélyeztetettek vagyunk-e, nem is lehet lépni a betegségekkel szemben. Dr. Andrew Bastawrous szerint a diagnosztika lenne a legfontosabb a szemet érintő kórok visszaszorítása érdekében. A Peeken dolgozó szemorvos állítása szerint öt, látását idővel elvesztő emberből négynek nem kellene így járnia, ha idejében felismernék állapotát és megfelelő kezelést kaphatna.

A fent már említett eszköz, a Peek Retina az okostelefonok kamerájára illeszthető kiegészítő, mellyel a készülékek kamerája megfelelően hatékonnyá válhat a látásvesztést előidéző elváltozások javának felismerésére. Használata különösebb tudást nem igényel, az eszköz által készített képet kell csupán elküldeni egy szakemberhez. Remélhetőleg később a diagnosztizáló algoritmusok annyira fejlődhetnek, hogy még utóbbira sem lesz szükség, hanem maga a mobilalkalmazás állapíthatja meg szemünk pillanatnyi állapotát.

Jelenleg az Indiegogo crowfunding szolgáltatás keretei között gyűjtenek pénzt az internetezőktől az eszköz tömegtermelésének beindításához. Emellett Kenyában, Botswanában és Maliban már futnak klinikai és tereptesztek is, az adapterek végső formájukat jövő októberre nyerhetik el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.