Válogatós a gyerek? Fogja a génekre!

Be lehet gyógyszerezni a gyereket, hogy megegye a tökfőzeléket

Egy friss kutatás eredményei azt bizonyítják, a géneknek fontos szerepük van abban, hogy finnyás lesz-e az ember vagy sem. Sajnos, a gyógyszeripar gyorsan le is csap a piaci résre...

2014.12.01 13:00ma.hu

A TAS2R38 gén felügyeli ugyanis az ízlelést, neki köszönhető például, hogy egyesek sokkal keserűbbnek éreznek bizonyos ízeket. De a philadelphiai Monell Chemical Senses Center kutatói szerint, ugyanezen gén felelős azért is, hogy édesszájú lesz-e a gyerek vagy sem.

„Azok a gyerekek, akik érzékenyebbek a keserű ízekre, sokkal jobban szeretik a cukros ételeket és italokat, mint társaik. Érdekes módon a felnőttek esetében ez úgy módosul, hogy bár válogatósak maradnak, nem feltétlenül részesítik előnyben az édes ízeket” – jegyzik meg a tanulmány szerzői.

Az ember ízlése a környezeten és a tapasztaláson alapszik. A folyamat már az anyaméhben elkezdődik, először az aminosavak hatására, később pedig az anyatej miatt. Ha ebben az időszakban gyakran kerülnek kapcsolatba bizonyos ételekkel (például brokkolival), akkor azt a későbbiekben nagyobb eséllyel fogadják el.

Habár a válogatás egyidős a gyerekekkel és a zöldségekkel, csak az utóbbi időben lett rendellenességként számon tartva. Sajnos, a tanulmány hatására hamarosan érkezhetnek azok a gyógyszerek, amik időlegesen „kilövik” az ízlelő receptorokat, ezáltal a teljes étkezés gyönyörét nyújtva azok számára, akik másképp érzik az ízeket.

freedigitalphotos.net/adam

Más szakemberek szerint azonban a finnyásságon a szokatlan formájú evőeszközök is segíthetnek, mivel ezek hatására másként érezzük az ízeket. A szinesztézia olyan mentális jelenség, amelyben egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, egyfajta összérzést hozva létre. Például, nagyban befolyásolja az ízlelésünket az, hogy az adott étel hogyan néz ki, vagy milyen érzetet kelt bennünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.