Köz-egészség-ügy

Húszéves a nemzeti stroke-program

A nyolcvanas évek végén indult nemzeti stroke programnak köszönhetően az elmúlt húsz évben jelentős eredményeket értek el a stroke kezelésében, azonban vannak e téren még tennivalók.

2014.11.28 16:07MTI
Fotó: archív

A jubileum alkalmából rendezett szakmai konferencia után tartott sajtótájékoztatón Nagy Zoltán, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) főigazgatója kiemelte, a kezdetekben négy célkitűzés szerepelt a programban; a prevenció megszervezése, a lakosság felvilágosítása, az orvosok továbbképzése és a stroke-központok kialakítása.

Ezek a célok az évek alatt megvalósultak, a különböző agyi vérellátási katasztrófák gyakorisága jelentősen csökkent, ugyanakkor a fiatal lakosság körében a stroke előfordulása rendkívül magas, három-négyszerese a nyugat-európainak.

A betegutak viszonylag megszervezettek, de még mindig vannak késedelmek az akut ellátás területén - jelezte Nagy Zoltán, hozzátéve, a mentőszolgálat és a fogadó osztályok működését javítani kell, és szükséges egy úgynevezett stroke regiszter elindítása, fenntartása, továbbá az előrelépéshez bizonyos finanszírozási módosításokra is szükség lenne.

Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke egy adatbázist ismertetve azt mondta, összehasonlítva Budapest egyik jómódú és egyik legszegényebb területét, azt tapasztalták, hogy a szegényebb régiókban a stroke mintegy hét évvel korábban jelentkezik, és a két kerület életmódbeli kockázati tényezőiben is jelentős különbségek vannak az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a nem kezelt magas vérnyomás tekintetében.

Csiba László, a Debreceni Neurológiai Klinika igazgatója arról beszélt, hogy a stroke ellátásában az időtényező a legfontosabb. Lehetőség szerint olyan helyre kell vinni a beteget, ahol egyből el tudják kezdeni a kezelést. Egy új amerikai irányelv szerint a kórházba érkezéstől számítva hatvan perc elteltével el kell kezdeni valamilyen kezelést.

Harcos Péter, a Szent Imre Kórház neurológus szaktanácsadó főorvosa is azt emelte ki, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a lehető leghamarabb el kell kezdeni a terápiát. Mint mondta, a késedelem oka leginkább az, hogy a lakosság többsége nincs tisztában a stroke tüneteivel, ezért a laikusok tájékoztatása is fontos feladat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.