Riasztás

Bedrogozza a gyereket az Alnatura bébiétel!

Atropin alkaloid jelenlétét mutatta ki a német élelmiszerbiztonsági hatóság svájci előállítású bébiételből (gabonapép) egy piaci ellenőrzést követően. Mellékhatásai között jelentkezhet szívműködés zavara, szédülés, hányinger, homályos látás, egyensúly-vesztés, pupillatágulat, fényérzékenység, zavar, izgatottság és hallucinációk.

2014.11.25 17:41ma.hu

Atropin alkaloid jelenlétét mutatta ki a német élelmiszerbiztonsági hatóság svájci előállítású bébiételből (gabonapép) egy piaci ellenőrzést követően. Az Alnatura márkajelzésű bio, négy magvas gabonapépet Magyarországon a Drogerie Markt Kft. (DM) üzletlánc forgalmazza. A vállalkozás a 14.152.1 számú tételazonosítóval és 30.11.2015 minőségmegőrzési idővel előállított terméktételeket a riasztást követően saját hatáskörben azonnal kivonta a kereskedelmi forgalomból, majd megsemmisítette azokat.

NÉBIH

Az atropin kémiai szerkezete szerint egy ún. tropán vázas alkaloid, melyet a nadragulya (Atropa belladonna) és más, a burgonyafélék családjába tartozó növényekből vonnak ki. Az alkaloid a növényekben másodlagos anyagcseretermékként keletkezik, és gyógyszerként számos, az ún. paraszimpatikus idegrendszert* gátló hatása van. A tropán alkaloidokat tartalmazó növényi kivonatokat évszázadok óta használják az orvoslásban, pl. sebek, köszvény vagy alvászavarok kezelésében.

Az atropin elsődlegesen hatással van:
- a könny-, a nyál-, és a verejtékmirigyek kiválasztásának, valamint a hörgő váladék és a gyomorsav termelődésének a csökkenésére,
- a gyomor-béltraktusban és a húgyhólyagban lévő simaizomzat tónusának és mozgékonyságának a csökkenésére,
- hörgőtágulásra, valamint
- a szívritmus változásra,
- hatására a pupilla kitágul és a szem akkomodációs képessége csökken.

Mellékhatásai között jelentkezhet szívműködés zavara, szédülés, hányinger, homályos látás, egyensúly-vesztés, pupillatágulat, fényérzékenység, zavar, izgatottság és hallucinációk.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2013-ban 0,016 µg/ttkg akut referencia dózist (ARfD) állapított meg az atropin és egy másik tropán alkaloid, a szkopolamin összegére. Ez az a napi bevitel mennyiség, amelyet meghaladva a termék fogyasztásával az egészségügyi kockázat már nem zárható ki. Az érintett tételben a német hatósági ellenőrzéskor mért alkaloid mennyisége 12,1 µg/kg volt, ami a betakarítás során szennyeződésként kerülhetett a termékbe. Az atropin tartalom miatt a 14.152.1 számú tételazonosítóval és 30.11.2015 minőségmegőrzési idővel előállított terméktételek fogyasztása nem biztonságos. Az érintett tétel kereskedelmi forgalomban már nem kapható, azonban 26 dobozzal értékesítettek belőle. A hatóság kéri a fogyasztókat, hogy, akiknél a fenti azonosítókkal megegyező termék található, ne fogyassza el!

*Magyarázat: A paraszimpatikus rendszer a vegetatív idegrendszer része, fontos szerepe van az emésztés és a kiválasztás szabályozásában.

Termékadatok

- Termék neve: Alnatura bio 4 magvas gabonapép
- Kiszerelése: 250 g
- Tételazonosító: 14.152.1
- Minőségmegőrzésű idő: 30.11.2015
- Beérkezett mennyiség: 432 db
- Raktárkészlet: 204 db
- Kiszállított mennyiség a dm üzleteibe: 228 db
- Beszállítás időpontja: 2014.10.09.
- Értékesített mennyiség: 26 db
- Gyártó: Holle Baby GmbH, Svájc
- Forgalmazó: dm drogerie markt Kft.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.