Alattomosan támad a néma gyilkos

Magas vérnyomás: amikor már a gyógyszer sem elég

A néma gyilkosnak is nevezett magasvérnyomás betegség évről évre egyre több embert érint. Sajnos tünetek híján a beteg állapotára nem derül fény, vagy csak akkor, amikor már tényleg nagy a baj.

2014.11.23 12:00ma.hu

Mivel a magasvérnyomásnak önmagában nincsenek könnyen észrevehető tünetei, sokáig kezelés nélkül marad, így viszont jelentősen megnő a szívinfarktus, illetve a stroke kialakulásának veszélye. Friss tanulmányok szerint ráadásul minden 65 év feletti hipertóniásnak szüksége lenne gyógyszeres kezelésre is, hogy elkerülhetőek legyenek a végzetes szövődmények.

Egy nemrégiben megrendezésre került kongresszuson (European Society of Cardiology) bemutatott tanulmány szerint minden 65 év felettinek, akinek magas a vérnyomása, vérnyomáscsökkentő gyógyszert kéne szednie. A vizsgálat vezetője elmondta, hogy bár az elmúlt években számtalan tanulmány foglalkozott már a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek közti kapcsolattal, ám ezidáig még nem tértek ki arra, hogy kiszámolják a megfelelő cél vérnyomást az idősebbeknél.

Bár még most is több vita folyik arról, hogy a 65 évnél idősebbek esetében mi is a határ, különösen a szisztolés értékeket nézve, általánosságban a 140 Hgmm a választóvonal.

Fotó: freedigitalphotos.net/markuso

A tanulmány során tizenegy, 65 évnél idősebb hipertóniás betegeket vizsgáltak, akiket vérnyomáscsökkentő tablettákkal illetve placebóval kezeltek. A vizsgálatból kiderült, hogy az utóbbival szemben a gyógyszerek a szisztolés értéket átlagosan 12,3 Hgmm-rel, míg a diasztolést 5,06 Hgmm-rel csökkentették. Ennek eredményeképp a megfelelően kezelt betegnél kb. 20 százalékkal csökkent a szívproblémák és 30 százalékkal a stroke kialakulásának esélye.

A kongresszuson arra is felhívták a figyelmet, hogy az esetek egy részében sajnos túl későn jut megfelelő kezeléshez a beteg. „A magasvérnyomásnak sokszor nincsenek figyelmeztető tünetei, ezért a problémára gyakran túl későn derül fény. Éppen ezért lenne nagy szükség arra, hogy az ember otthon is megmérje olykor a vérnyomását, hiszen ha többször is magas értéket produkál, akkor orvoshoz fordulhat”- mondja dr. Kapocsi Judit magasvérnyomás specialista. Ez azért is lenne fontos, mivel a kezdetekben lehet, hogy „csupán” életmódváltás is elég a vérnyomás normalizálásához, súlyosabb formájában azonban a gyógyszeres terápia már szükségszerű.

Hogy mégis mi a legjobb kezelési módszer az egyénenként változó, ezért mindenképp több vizsgálat és szakorvosi javallat szükséges a kérdés eldöntéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.