A fejfájás buktatta le a parazitát

10 centis féreg vonaglott az agyában - 4 év után találták meg

Az orvosokat eleinte zavarba hozta, hogy egy vándorló "daganatot" találtak egy középkorú férfi agyában, de négy évbe telt, mire rájöttek, hogy nem tumor, hanem egy galandféreg tanyázik ott.

2014.11.21 18:00ma.hu

Négy évig nem tudták, mi az a furcsa folt az 50 éves férfi fejében, ami minden vizsgálatkor más és más helyen jelenik meg - míg végül kiderült, hogy egy 10 centis galandféreg fúrta be magát a beteg agyába. A meg nem nevezett férfi 2008-ban jelentkezett először egy orvosnál, a panaszai közt fejfájás, görcsök, memóriavesztés és szaglásproblémák szerepeltek. A következő négy év során számos MRI-vizsgálatot végeztek a betegen, de csak annyit sikerült megállapítani, hogy "valami" van az agyában, ami mintha vándorolna.

A londoni St. Thomas Kórházban egy sor "hagyományos" betegségre is szűrték a férfit, köztük HIV-re, Lyme-kórra és szifiliszre, de a betegség okára továbbra sem sikerült rájönni, csupán a furcsa daganat bukkant fel újra és újra, de mindig másutt. Végül 2012-ben sikerült rájönni, hogy a férfi agyszövetében egy 10 centis galandféreg-lárva tekereg. Amikor kiírták a parazita megölését szolgáló gyógyszereket, a férfi panaszai rövidesen enyhültek, majd idővel teljesen elmúltak, ahogy az élősködő is elpusztult.

Bár az eset felderítése két éve véget ért, a férfi gyógyulása csak most kapott nagyobb figyelmet, ahogy a szakemberek részletes tanulmányt közöltek róla egy orvosi szakfolyóiratban. A betegről mindössze annyit lehet tudni, hogy kínai származású, de Kelet-Angliában él, az orvosok pedig az eredények publikálásával mindenképp meg akarták várni a teljes gyógyulást - jelentette a Daily Mirror. A Talnia erinaceieuropaei nevű féreg a háziállatokat és az embereket egyaránt megfertőzi, de 1953 óta mindössze 300 esetet jelentettek világszerte, amikor ember lett a gazdatest - Angliában pedig még soha nem láttak hasonlót.

A szakértők szerint valószínűleg úgy fertőződhetett meg a férfi, hogy tavakban élő, fertőzött rákot ehetett, esetleg egyéb vízi állatból származó nyers húst fogyasztott. Épp ezért az Egyesült Királyságban nem tartanak a tömeges fertőzésektől, ugyanakkor kizárni sem lehet egy hasonló esetet, mert ahogy a brit egészségügyi központ, az NHS fertőzéstani részlegének egyik tagja - egyben a tanulmány szerzője - elmondta, a világ minden részére történő utazások révén időnként felbukkannak korábban ismeretlen paraziták is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.