10 százalék

Növekszik a veseátültetések száma Debrecenben

Hazánk 2013 júliusában csatlakozott az Eurotransplant (ET) szövetséghez, amely 8 állam 135 millió lakosát fogja össze és 70 szervátültető klinikai központ együttműködését koordinálja.

2014.11.18 20:30MTI
Forrás: youtube.com

Növekszik a veseátültetések száma a Debreceni Egyetem (DE) klinika központjában: az idén már 35 transzplantációt hajtottak végre.

Közleményük szerint a debreceni klinikai centrumban végzik az ország veseátültetéseinek 10 százalékát.

A sajtóiroda emlékeztet rá: hazánk 2013 júliusában csatlakozott az Eurotransplant (ET) szövetséghez, amely 8 állam 135 millió lakosát fogja össze és 70 szervátültető klinikai központ együttműködését koordinálja.

A központi brüsszeli várólistán mintegy 15 ezer valamilyen szervre várakozó beteg található, miközben az ET területén évente 11 ezer transzplantációt végeznek. Az Eurotransplant-csatlakozás utáni első évben hazánkban 12,5 százalékkal nőtt a veseátültetések száma, és további emelkedés várható.

A DE sebészeti intézetében 1991 óta végeznek veseátültetést, az azóta eltelt huszonhárom évben több mint 600 vesét transzplantáltak.

Nemes Balázs egyetemi docens, a szervtranszplantációs tanszék vezetője szerint az idén eddig 306 veseátültetés volt Magyarországon, ebből 35 Debrecenben. A korábbi évekhez képest jelentősen nőtt a debreceni átültetések száma: jelenleg ott végzik az ország veseátültetéseinek tizedét, amit a jövőben akár 20-25 százalékra is lehetne emelni - tette hozzá.

Nemes Balázs fontos célkitűzésnek nevezte az élődonoros veseátültetés programszerű elindítását is. A korábbi évi egy-két esethez képest 2014-ben már negyedévente végeztek élődonoros veseátültetéseket, és jövőre szeretnék tovább növelni a beavatkozások számát.

A tanszékvezető tervei között szerepel továbbá, hogy az országban elsőként beinduljon a kötelezően választható transzplantációs képzés az orvostanhallgatóknak.

E mellett a Sorstárs-program útnak indításával a már szervátültetett betegek segítik majd információval a művesekezelésben résztvevő, még nem transzplantált pácienseket. Ettől azt várják, hogy a sikeresen transzplantáltak hiteles, jó példája több beteget irányíthat a veseátültetés felé - ismertette Nemes Balázs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.