E. coli

Génmagnó egy baktériumból

Többszörösen szervezetünk szolgálatába állíthatjuk a beleinkben egyébként is megtalálható baktériumokat.

2014.11.17 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: MIT

Az Escherichia coli (kólibaktérium v. kólibacilus) egy rövid, Gram-negatív baktérium az Enterobacteriaceae családban. Könnyen és jól tenyészthető. Rendszerint melegvérű állatok tápcsatornájának alsó szakaszában él. A legtöbb szerotípus ártalmatlan, de vannak olyanok is, mint például az O157:H7, mely emberben ételmérgezést okozhat. A veszélytelen törzsek az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak, K2-vitamint termelnek. Jelenlétük megnehezíti egyes patogének elszaporodását a bélrendszerben. Az E. coli és hasonló baktériumok képesek DNS-részletek átadására bakteriális konjugáció útján, írja a Wikipedia.

Nos, ezt a parányt alakították át nemrég "génmagnóvá", azaz tették képessé arra, hogy környezetük eseményeit dokumentálják és eltárolják, későbbi adatelőhívás céljából. Az elképzelések szerint a jövőben ezek a baktériumok apró, emberi egészséget megfigyelő eszközökké vagy környezeti szenzorokká alakíthatók lesznek.

Nem most sikerült először információt tárolni bakteriális DNS-ben, ám eddig csak "minden vagy semmit" módon tudtunk adatot felvenni - folyamatában zajló eseményeket eddig nem voltunk képesek rögzíteni. Ehhez az MIT kutatóinak egyes baktériumfajokban megtalálható DNS-szakaszokat, úgynevezett retronokat kellett felhasználniuk. A tertonok az enzimtermelődésről hordoznak genetikus információkat. A DNS-szakasz megbütykölésével képessé tették a baktériumokat arra, hogy bizonyos stimulációra - például fény vagy vegyi anyag - egyedi szakaszokat készítsenek.

Mivel a DNS-szakasz generációról generációra átadható, ezért az emlékek összegzésével a baktériumpopuláció teljes élettartamának eseményei is megfigyelhetők. Az adatokhoz az organizmus génszekvenálásával juthatnak hozzá a kutatók. Ezzel pedig gyakorlatilag biológiai úton követhetők figyelemmel olyan jelenségek, melyek megfigyelésére jelenleg rendelkezésünkre álló, szilíciumalapú szenzoraink alkalmatlanok. Ilyen például a rák terjedése a szervezeten belül vagy az óceánok széndioxid-szennyezésének mérése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.