RÉSZ-ben hasonlít

Új, agyi betegséget fedeztek fel

Nagyon hasonlít az Alzheimer-kórra a memóriánk működését káros irányban befolyásoló, nemrég beazonosított megbetegedés.

2014.11.17 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ADEAR

Az Alzheimer-kór a gondolkodás és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével, magatartásválto­zással, elbutulással (demencia), majd gyors biológiai leépüléssel jár. Manapság a 65 év felettiek öt százalékát, a 80 év felettiek 20%-át érinti; Magyarországon kétszázezren szenvednek ebben a betegségben.

Az Alzheimer-kór kiváltó oka lényegében ismeretlen, annak ellenére, hogy erre vonatkozóan számos feltételezés létezik. A Parkinson-kórhoz hasonlóan krónikus degeneratív betegség. Kórélettanilag az agy körülírt részeiben, a halántéklebeny- és a homloklebenyben, valamint a hippokampuszban a sorvadást, az idegsejt-degenerációt és az amyloid felszaporodását igazolták. (forrás: Wikipedia)

Egy, ehhez nagyon hasonlóan lezajló folyamatot mindmáig tévesen hittek Alzheimer-kórnak az orvosok, derült ki nemrég. A PART-nak (primary age-related tauopathy) elnevezett betegség lefolyása ugyanis szinte teljesen megegyezik a rettegett kórral, azzal a különbséggel, hogy nem képződnek az agyban amyloid plakkok. Ennek a felismerésnek köszönhetően jobbá válhat azon betegek kezelése, akiket korábban tévesen Alzheimer-kórban szenvedőknek diagnosztizáltak.

Annyira új a betegség leírása, hogy egyelőre nem lehet tudni, hányan szenvedhetnek PART-ban. Egyes tanulmányok szerint az alzheimeresek negyede is ebbe a kategóriába eshet, akiknél alapvetően mást kezelést kell választani a jövőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.