Költséges gyógyulás

Hatalmas lehetőségek a regeneratív gyógyászatban

Mindenki tudja a gyíkról, hogy farka elvesztése esetén képes annak visszanövesztésére. Az emberben is megvan ennek a lehetősége, még ha annak előidézéséhez szükség van a modern orvostudományra is.

2014.11.16 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Óriási potenciállal kecsegteti az emberiséget a regeneratív gyógyászat, a puha szövetek, a szervek vagy a csontok visszanövesztésének módszere. Az első, emberi kísérletek már le is zajlottak olyan betegek esetében, akiknek saját sejtjeit tenyésztették ki a műtéthez szükséges mennyiségben és alakban, laboratóriumi körülmények között, beültetés előtt. A regeneratív gyógyászat ráadásul nem csak a sérülések kijavításában nyújthat sokat számunkra, hanem az öregedésből adódó "elkopás" is ellensúlyozható általa.

A puha szövetek biológiailag lebomló polimerek segítségével való helyreállítása már ma is létező gyógyászati alternatíva. Egy ház újraépítéséhez hasonlítható az eljárás, melynek során a vázat adó polimerekre saját sejtjeink építhetik rá az élő, beültetésre váró struktúrát. Van azonban egy komoly hátrány: minél "okosabb" a bioanyag, annál többe kerül alkalmazása. Ezen anyagok jelenleg is intenzív kutatás és fejlesztés alatt állnak, tömeges elterjedésükről még korántsem lehet beszámolni. Amíg pedig csak szűkösen állnak rendelkezésünkre, addig érthető módon csak drágán alkalmazhatók.

Ha azonban olcsóbbá válnak a kezelések, akkor szinte végtelen lehetőségek tárháza nyílik meg az emberiség előtt. Képzeljük el, hogy új vesére van szükségünk, ám azt nem donortól szerezzük be, hanem "levesszük a polcról"; azaz saját sejtjeink segítségével növesztünk másikat magunknak a laborokban. Semmilyen kilökődésgátló gyógyszerre nem lesz szükség, hiszen az egyén sejtjeiből épül újra a kívánt szerv.

De súlyos égési sérüléseknél is életmentő lehet a saját bőrszövet gyors és nagyfelületű szaporítása. És akkor már álmodjunk nagyot: a szem betegségeinek helyreállítása is történhet egy új, de a korábbi, még egészséges formájával teljesen megegyező másolat beültetésével.

A fentiek tükrében már érthető, miért rejlik akkora lehetőség a regeneratív gyógyászatban - mihelyst annak hatalmas költségeit sikerül lefaragnunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.