Géntitkok

Milyen titkok lapulnak egy 110 éves génjeiben?

Az örök (vagy legalább a hosszabb) élet titkát sokan a génekben vélik felfedni. Tucatnyinál is több, 110 éves vagy annál idősebb ember génkészletének elemzésével meglepő eredményre jutottak a kutatók.

2014.11.14 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: U.S. Census Bureau, Public Information Office

Az köztudott, hogy a hosszú élet "örökölhető", akinek felmenői között volt 100 évesnél is idősebb ős, szintén tisztes korra számíthat. Az ikerkutatások pedig azt fedték fel, hogy a várható élettartam nagyjából 20-30 százalékban a génektől függ. A 110 évesnél is idősebbek életviteli szokása általában nem tér el jelentősen az átlagembertől, van, aki közel egy évszázadon keresztül szívott cigarettát, táplálkozott egészségtelenül és még sorolhatnánk. Ennek ellenére majdnem dupla annyi ideig élhetett, mint az átlagember.

Tehát a gének körül lehet valami, ami ennyire kitolja az egyén élettartamát. Ezt feltárandó, kaliforniai és washingtoni genetikusok csapata alapos vizsgálatnak vetett alá 17, 110 éves vagy annál is idősebb embert. Olyan génvariáns után kutattak, mely mindegyikükben megtalálható, másokban viszont nem. Szinte biztosak voltak abban, hogy találnak valamit, csak azt nem tudták, hogy mit.

Nos, a válasz az, hogy: semmit. Nincs olyan génváltozat, ami indokolná a hosszabb életet, a titok tehát máshol lappang. Az is előfordulhat, hogy minden család, ahol a családfában megtalálható egy ilyen hosszú kort megért ember, egyéni, családspecifikus génjei miatt hordozza magában a tisztes kor lehetőségét. Ebben az esetben viszont nem egyetlen helyen, egyetlen génvariáció formájában rejlik a titok nyitja, hanem kvázi személyre szabott "génkoktélokat" kell megtalálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.