Egészségügy-járvány

Megnőtt a fertőző májgyulladásban megbetegedettek száma Borsodban

A vírus különösen gyorsan terjed iskolákban, óvodákban, ahol a gyerekek kevésbé figyelnek oda a higiéniára, és rajtuk keresztül akár az egész család is megfertőződhet.

2014.11.14 15:20MTI

Jelentősen megnőtt a fertőző májgyulladásban (hepatitis A) megbetegedettek száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol az idén 466 beteget, főleg 14 év alatti gyerekeket kezeltek kórházban, tavaly hatvanat - mondta Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos pénteken Miskolcon sajtótájékoztatón, a higiénés szabályok betartására figyelmeztetve a lakosságot.

A fertőző májgyulladásra jellemző a ciklikusság, a betegség szabályos időközökben 7-10 évente nagyobb számú megbetegedést okoz, a jelentős mértékű csökkenéséhez két-három év szükséges.

Oltóanyagból nincs hiány, a népegészségügyi hatóság megtette a fertőzés továbbterjedésének megelőzésére a szükséges intézkedéseket - közölte a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetője. Hozzátette: az idén több mint ötezren kaptak már védőoltást.

A hepatitis A vírus széklettel, szennyezett kézzel, szennyezett tárgyakkal, szennyezett étellel-itallal terjed, a fertőzés terjedése az alapvető higiénés szabályok betartásával, lényegében étkezés előtti, WC-használat előtti és utáni alapos, folyó vizes, szappanos kézmosással megelőzhető.

A vírus különösen gyorsan terjed iskolákban, óvodákban, ahol a gyerekek kevésbé figyelnek oda a higiéniára, és rajtuk keresztül akár az egész család is megfertőződhet.

A betegség lappangási ideje 2-8 hét, lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezt hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság követheti, a tünetek két-három hét múlva megszűnnek, de a lábadozás két-három hónapig is eltarthat. A fertőző májgyulladás, vagy más néven sárgaság magától gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani, többségében maradványtünetek nélkül gyógyul, krónikus betegséget nem okoz - mondta a szakember.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott arról szólt, hogy országosan 2014. január elseje óta a nyilvántartásba került hepatitis A megbetegedések száma 20-30 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában észleltet. Borsod-Abaúj-Zemplén megye valamennyi járásában észlelték a bajt, legnagyobb számban a miskolci járásban.

A szakemberek szerint ha valaki a hepatitis A megbetegedésre jellemző tüneteket tapasztal magán, haladéktalanul forduljon orvoshoz, ugyanis fontos a korai felismerés, a fertőzés terjedésének megakadályozása. A védőoltás biztos és hosszú távú védelmet nyújt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.