Munkában Watson

Egészségtanács a DNS-e alapján

Minden ember más és más, és igaz ez a genetikai hajlamosító tényezőkre is, melyek egy-egy betegség kockázatát növelik. Mi lenne, ha erre alapulva saját, személyre szabott tanácsot kapnánk életvitelünket illetően? Itt a válasz!

2014.11.14 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikimedia

Nyilván számos tekintetben meghatározza, befolyásolja életünket génkészletünk, melyet azonban még csak megközelítőleg sem ismerünk. Néha egy-egy jellemző kibukik például ételallergia kapcsán, de az összkép teljes homályba vész. Ezen kíván változtatni a Pathway Genomics nevű startup, illetve az általuk fejlesztett Pathway Panorama app, mely képes lehet a legteljesebb egészségügyi tanácsadásra, amit csak kaphatunk.

Ehhez persze először szükség van az egyén DNS-ének szekvenálására, majd annak elemzésére. Ezáltal felmérhetővé válik, hogy milyen génjeink milyen hajlamosító tényezővel bírnak, ennek alapján pedig már "pofonegyszerű" életmódbeli, étkezési tanácsokat adni. És hogy hol jön a képbe az IBM? Nos, a Kék Óriás Watson nevű szuperszámítógépe teszi lehetővé a felhasználói kérdések megértését a szoftver számára.

Mikor számíthatunk a Panorama app hétköznapi használatára? Meglepő módon nem hosszú években mérik a piacra jutási időt, fejlesztői szerint már 2015 közepére elérhetővé válik a szolgáltatás. Ára egyelőre nem ismert, a Pathway csak annyit árult el, hogy egy "kisebb havidíjért" lesz igénybe vehető.

Minden eddigi erőfeszítéseink, az orvostudomány és az analitika területén elért fejlődés ellenére mindmáig magasan képzett - és így drága - szakemberekre van szükség hasonló, személyre szabott tanácsokhoz. A feladat meglehetősen összetett, hiszen nem csak egy-két tényezőt kell figyelembe venni, hanem adott esetben akár több száz szempontot is ki kell értékelni. Ezen változtathat a fenti app, akár hatalmas áttörést is hozhat az egyéni életminőség és a várható élettartam tekintetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.