Jobb kivédeni, mint utólag kezelni

Megfázás vagy influenza? Ilyenkor forrón szeretjük!

Az őszi hónapok beköszöntével mindannyian nagyobb eséllyel kapjuk el a szezonális betegségeket. A nátha és influenza kellemetlen tünetei senki számára sem ismeretlenek.

2014.11.11 10:00ma.hu

Az őszi és téli hónapok egyik állandó és rendkívül kellemetlen vendége a megfázás, amelynek zavaró tüneteit, a torokfájást, az orrfolyást és a köhögést mindenki megtapasztalta már. A megfázás a világ talán leggyakoribb és legrégebbi betegsége, amit egy gyors lefolyású vírusfertőzés okoz.

Sokszor hallottuk már, hogy vigyázzunk a hidegben, azonban a náthát nem a hűvös időjárás idézi elő. Az ősz beköszöntével sokkal többet tartózkodunk zárt helyeken, ahol ha köhögünk vagy tüsszentünk, több tízezer vírust hordozó kis cseppecskét juttatunk a levegőbe, ezzel megfertőzve másokat is. A megelőzés érdekében a leghatásosabb, amit tehetünk, hogy napi minimum 8 órát alszunk, rendszeresen mozgunk, odafigyelünk az egészséges táplálkozásra és sűrűn mosunk kezet.

A hidegebb hónapok másik gyakori vírusfertőzéses megbetegedése az influenza, amelynek a megfázáshoz hasonló, de rendszerint súlyosabb tünetei vannak: magas láz, hidegrázás, testi fájdalmak, levertség és fáradtság. A tünetek megjelenését követően a felnőttek szervezetében elszaporodó vírusok akár 5-10 napig is fertőzhetnek. Ezért annak érdekében, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és környezetünket, érdemes alkalmazni a megfázás esetén is javasolt megelőzési módszereket.

Fotó: Redlemon

Emellett manapság egyre szélesebb körben elterjedtek a védőoltások is, amelyek a WHO adatai alapján 70-90%-os védelmet biztosítanak. Az óvintézkedések ellenére azonban előfordulhat, hogy mégsem sikerül elkerülnünk a megbetegedéseket. Ilyenkor mindenkinek megvannak a jól bevált praktikái. Mi, magyarok a különböző forróital-porokra és a levesre esküszünk – derült ki egy nemrég negyedik alkalommal elvégzett átfogó kutatásából, amelyben összesen 12 ország több mint 12 000 lakosa vett részt.

Ezen kívül gyakran választjuk az olyan vény nélkül is beszerezhető készítményeket, mint például a zöld pajzsos termékek, amelyek egyszerre több tünet enyhítésére is alkalmasak, és persze figyelünk a megfelelő folyadékpótlásra és vitaminbevitelre is. Talán éppen ezeknek a módszereknek, vagy a világszerte híres strapabírásunknak köszönhető az is, hogy átlagosan évente csupán 2 alkalommal leszünk náthásak, és körülbelül 5 napon belül le is küzdjük a betegséget, ami európai viszonylatban igencsak jó eredménynek számít. Nem szabad azonban félvállról venni az intő jeleket, ezért érdemes a tünetek észlelését követő 24 órán belül orvoshoz fordulni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.