Ha okos a hám

Így vigyázhatjuk még jobban házi kedvencünk egészségét

A hordható elektronikai eszköz az emberek és kutyák közötti kommunikációt is egyszerűbbé teheti.

2014.11.08 21:00ma.hu

Kutyáknak való okoshámot fejlesztettek amerikai kutatók. A szenzorokkal teleaggatott hámot, amely folyamatosan monitorozza a blökik viselkedését és egészségi állapotát, egy speciális vibrációs rendszerrel is ellátták, amely lehetővé teszi, hogy gazdáik akkor is kommunikáljanak velük, ha éppen látótávolságon kívül vannak.

A fejlesztők szerint az "okos ebszerszám" egyszerűbbé teheti a kutyák kiképzését, és a munkakutyák illetve idomítóik közötti együttműködést. Dr. David Roberts, az Észak-Karolinai Állami Egyetem számítástechnikai szakának oktatója a BBC Newsnak nyilatkozva azt mondta, mivel mozgásérzékelőkkel is ellátták, nagyban hozzájárulhat az állatok testbeszédének megértéséhez. A hám egyébként a kutyák alapvető életfunkcióit - így a pulzusukat és a testhőmérsékletüket - is méri, amelyek változásaiból aktuális érzelmi állapotukra is következtetni lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.