Örökítőanyag

Mi zajlik a herékben?

Azt hitte, hogy génkészletünk feltérképezésével letudtuk testünk megismerésének legnehezebb részét? A java még csak most kezdődik!

2014.11.10 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: University of Ulster/SPL

A mikroszkopikus felvételen a herékben zajló spermatermelődés folyamata látszik. És hogy miért van szükség a folyamat vizuális rögzítésére? Nos, már javában zajlik az úgynevezett Humán Proteom Projekt, a Humán Genom Projektnél sokkal összetettebb feladat. Míg utóbbinál az emberi géntérkép elkészítése volt az évekig tartó kutatás célja, az újabb erőfeszítés a test minden egyes proteinjének felkutatására és rendszerezésére irányul.

És képzeljék, az emberi herék a legnagyobb proteintermelő helyek az egész testben. Összehasonlítás végett, az agyban 318 különböző proteint találtak a tudósok, ezzel szemben a férfi szaporítórendszer "gyárában" egy híján 1000 különböző proteinre bukkantak.

Proteomika

A proteomika két szó kombinációjából - fehérje (protein) és a genomika (genomika) született, jelentése "egy géncsoport által kifejezett teljes fehérje", amely magában foglalja az összes celluláris és biológiai értelemben vett fehérjéket. A proteome alapvetően a fehérjeszint általános jellemzőire utal, köztük a fehérje expressziós szintjére, a poszt-transzlációs módosulásra, valamint a fehérjék közti kölcsönhatásokra, beleértve a betegségek miatti fehérjeszintet. A sejteken belüli anyagcsere-folyamatok holisztikus és átfogó fogalmát elsőként Marc Wilkins használta 1995-ben. (forrás: Swewe)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.