Teniszkönyököt is okozhat a sok "egerezés"

Sokat számítógépezik? Így alakul ki az egérváll

Ha a teniszkönyökről hallunk, egyből a teniszezők fájdalmas mozgásszervi panasza jut az eszébe, és nem is gondolnánk, hogy olyan hétköznapi tevékenység, mint az egérhasználat is okozhatja a problémát.

2014.11.08 12:00ma.hu

Mi az a teniszkönyök?

Teniszkönyök alatt azt az állapotot értjük, amikor a felkarcsont könyök felőli részén lévő külső bütyöknél csonthártyagyulladás lép fel, ami leginkább az alkar feszítőizmának a fájdalmában és a csukló hátrafeszítésénél fellépő kellemetlenségben nyilvánul meg. Ez leggyakrabban túlzott megerőltetés hatására alakul ki, az orsócsonti csontfeszítő izmot a csontbütyök nyúlványához rögzítő ín sérülése okozza.

Mivel ezt a területet használjuk a kar kiegyenesítésénél, így teniszezőknél gyakori probléma, ám az irodában dolgozóknál is felléphet, méghozzá az egér gyakori használata miatt. Hiszen ekkor abnormális pozícióba tartjuk a csuklónkat, a feszítőizmok túlfeszülnek, ráadásul monoton ismétlődő mozdulatokat végzünk.

Így előzheti meg a problémát

• karfás széken üljön, hogy az alkarját meg tudja támasztani
• ha erre nincs lehetősége, használjon alkartámaszt
• óránként mozgassa át a karjait
• használjon zselés egérpadot
• úgy állítsa be a székét, hogy az asztal felülete ne legyen túl magasan
• az egér ne legyen túl távol öntől
• mozogjon rendszeresen

Fotó: freedigitalphotos.net/adamr

Sajnos az egér túlzott használata nem csak a teniszkönyök kialakulását eredményezheti, hanem az úgynevezett egérvállét is. Hiszen az állandó feszülés és az ebből következő vérellátási zavar észrevehetetlenül extra igénybevételt és terhet ró a vállakra is, így sokan nem is gondolnak arra, hogy gyakori vállfájdalmuk valójában az egérhasználat eredménye.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalommentes munkavégzésért

Amennyiben a karjában, vállában visszatérő, esetleg nem szűnő fájdalmat érez, úgy érdemes szakemberhez fordulni, hiszen kezeletlen esetben a panasz csak fokozódhat. Így ha pihentetés, jegelés sem hoz eredményt, úgy kúrában végzett injekciós-infiltratív terápiával megszüntethető a probléma, hiszen ekkor a fájdalom kiinduló okára hatunk – mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, aktív fájdalomcsillapítás specialista, aki hozzátette, hogy kezelés kiegészíthető Guna-terápiával, valamint akupunktúrával is, ezekkel is segítve a gyulladásért és a fájdalomért felelős anyagok mihamarabbi elszállítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.